Pyszna, lekka sałatka z różnorodnych kolorystycznie pomidorków koktajlowych z ulubionym serem pleśniowym i oliwkami, doprawiona winegretem na bazie oliwy powstałej w wyniku przygotowania czosnkowego confit z tymiankiem, z dodatkiem miodu i świeżego oregano. Sałatka z pomidorków z serem pleśniowym i oliwkami, sprawdzi się jako samodzielny posiłek, doskonale też będzie smakować jako przystawka do pieczonego mięsa.
250 g pomidorków koktajlowych
150 g sera pleśniowego
1/2 szklanki oliwek
oregano
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy czosnkowej
sól
pieprz
Na półmisku rozłożyć pokrojone pomidorki, pokrojony ser pleśniowy i pokrojone oliwki. Przygotować winegret na bazie oliwy czosnkowej i miodu, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać sałatkę winegretem i posypać świeżo posiekanym oregano.
Wygląda mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńMogę poprosić na śniadanie...
Amber, zawsze nie tylko na śniadanie :) Pozdrawiam
Usuńśliczny, kolorowy talerzyk:) aż chce się jeść
OdpowiedzUsuńAtenka, częstuj się więc proszę :)
UsuńDobrze, że przed chwilą jadłam, bo bym nie wytrzymała:-)
OdpowiedzUsuńAniu, :)
UsuńPoczekam na moje balkonowe pomidorki koktajlowe i robie ją! :)
OdpowiedzUsuńIwona, to dopiero będzie smak :) Pozdrawiam
Usuńabsolutnie moje połączenie smaków, tzn. ja takie uwielbiam - sałtakę zapisuję do wypróbowania:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, Twoje smaki i kolory :) Pozdrawiam
UsuńSmakowicie wyszła sałatka :) i znów zdjęcia w naturalnym świetle! Super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKatie, miło mi :) Pozdrawiam
Usuńta oliwa czosnkowa... - taka wypieczona to już chyba nie ma zbyt wielu właściwości odżywczych...? Zwłaszcza, że oliwa z oliwek źle znosi długie trzymanie w wysokiej temperaturze. Ja robię olej czosnkowy - w oleju rzepakowym moczę czosnek i przyprawy, ale bez obróbki termicznej - nie mętnieje tak szybko i nie traci witamin.
OdpowiedzUsuńAnonimowy, w tym przypadku bardziej chodzi o walory smakowe. Oliwy smakowe, to u mnie zawsze z papryczką chilli, czosnkiem i ziołami mile widziane :) Pozdrawiam
Usuń