Przepyszny przepis na placek tarty z czereśniami znalazłam w książce Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy". Ciasto z tego przepisu jest bardzo puszyste i smaczne, doskonale smakuje z czereśniami, posypane cukrem pudrem.
200 g mąki pszennej
150 g cukru
200 g masła
4 jajka
500 g czereśni
cukier puder
Masło utrzeć na pianę, dodawać kolejno po jednym jajku i łyżce cukru, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodawać powoli mąkę. Ciasto wyłożyć na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć wydrylowane czereśnie i piec w nagrzanym do 180º C piekarniku przez około 30 minut. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Na dobry dzień wirtualnie częstuję się kawałkiem.
OdpowiedzUsuńPyszności!
Amber, bardzo proszę :)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAga, i takie jest :)
UsuńAle prosty przepis, w sam raz na moje umiejętności w dziedzinie pieczenia, które wciąż nie są wielkie. A czy nie trzeba dodawać w ogóle proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńOlka, rzeczywiście ciasto proste i bez proszku :) Pozdrawiam
UsuńCiekawe czy by wyszło tak samo puszyste gdyby je zrobić w keksówce...
OdpowiedzUsuńa czereśnie jak ładnie wyglądają w przekroju, mniam, mniam
Gula, myślę, że tak, to dobry pomysł :)
Usuńmmm czeresnie sa u mnei teraz nr 1 :)
OdpowiedzUsuńMadleine, bardzo lubię, na równi z truskawkami :)
UsuńDługo na tej diecie nie wytrzymam jak będę patrzeć na takie pyszności! Uwielbiam czereśnie;-)
OdpowiedzUsuńAniu, ale to ciasto jest bez kalorii :)
Usuńbardzo fajny, prosty przepis:)
OdpowiedzUsuńAtenka, takie przepisy lubię najbardziej :) Pozdrawiam
UsuńPora chyba zacząć sezon na czereśnie:) pyszności nam serwujesz!
OdpowiedzUsuńIvka, sezon uważam za otwarty :)
Usuńmam ochotę na jakieś ciasto, myślę, że takie czereśniowe w pełni zaspokoiłoby moje pragnienia:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, smaczne, więc polecam :) Miłego dnia!
UsuńWygląda wspaniale! Piękne ciasto!
OdpowiedzUsuńMojetworyprzetwory, dziękuję, bardzo mi miło :)
Usuńpyszności! czereśnie uwielbiam, ale ciasta z nimi chyba jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńKaś, czereśnie w cieście się sprawdzają, polecam :)
Usuńz czereśniami jak pyszne musi być
OdpowiedzUsuńDusia, bardzo, bardzo :)
UsuńUwielbiam swojskie placki, które zjada się błyskawicznie i tęskni się za kolejnym :)
OdpowiedzUsuńSzarlotku, takie najlepsze, szybko pieczone, szybko zjedzone :) Pozdrawiam
UsuńZaśliniłam się, bo w tym sezonie jeszcze nie jadłam czereśni :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, pora to nadrobić, pozdrawiam
Usuńciekawe ciasto, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZauberi, jest smaczne, polecam :)
UsuńAniu, dziękuję, miło mi :)
OdpowiedzUsuńmniam.. u mnie jeszcze tez nie bylo czeresni, ale jak patrze na Twoje ciacho to az mi w brzuchu burczy i slinka cieknie;*
OdpowiedzUsuńSara, ja zajadam, aż mi się uszy trzęsą :)
UsuńDziekuje:) dzis chyba zrobie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń