codzienność

środa, 13 czerwca 2012

placek tarty z czereśniami


Przepyszny przepis na placek tarty z czereśniami znalazłam w książce Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy". Ciasto z tego przepisu jest bardzo puszyste i smaczne, doskonale smakuje z czereśniami, posypane cukrem pudrem.

200 g mąki pszennej
150 g cukru
200 g masła
4 jajka
500 g czereśni
cukier puder

Masło utrzeć na pianę, dodawać kolejno po jednym jajku i łyżce cukru, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodawać powoli mąkę. Ciasto wyłożyć na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć wydrylowane czereśnie i piec w nagrzanym do 180º C piekarniku przez około 30 minut. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

34 komentarze:

  1. Na dobry dzień wirtualnie częstuję się kawałkiem.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale prosty przepis, w sam raz na moje umiejętności w dziedzinie pieczenia, które wciąż nie są wielkie. A czy nie trzeba dodawać w ogóle proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, rzeczywiście ciasto proste i bez proszku :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ciekawe czy by wyszło tak samo puszyste gdyby je zrobić w keksówce...
    a czereśnie jak ładnie wyglądają w przekroju, mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, myślę, że tak, to dobry pomysł :)

      Usuń
  4. mmm czeresnie sa u mnei teraz nr 1 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, bardzo lubię, na równi z truskawkami :)

      Usuń
  5. Długo na tej diecie nie wytrzymam jak będę patrzeć na takie pyszności! Uwielbiam czereśnie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ale to ciasto jest bez kalorii :)

      Usuń
  6. bardzo fajny, prosty przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, takie przepisy lubię najbardziej :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Pora chyba zacząć sezon na czereśnie:) pyszności nam serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  8. mam ochotę na jakieś ciasto, myślę, że takie czereśniowe w pełni zaspokoiłoby moje pragnienia:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, smaczne, więc polecam :) Miłego dnia!

      Usuń
  9. Wygląda wspaniale! Piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojetworyprzetwory, dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń
  10. pyszności! czereśnie uwielbiam, ale ciasta z nimi chyba jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, czereśnie w cieście się sprawdzają, polecam :)

      Usuń
  11. z czereśniami jak pyszne musi być

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam swojskie placki, które zjada się błyskawicznie i tęskni się za kolejnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotku, takie najlepsze, szybko pieczone, szybko zjedzone :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Zaśliniłam się, bo w tym sezonie jeszcze nie jadłam czereśni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, pora to nadrobić, pozdrawiam

      Usuń
  14. ciekawe ciasto, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu, dziękuję, miło mi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam.. u mnie jeszcze tez nie bylo czeresni, ale jak patrze na Twoje ciacho to az mi w brzuchu burczy i slinka cieknie;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, ja zajadam, aż mi się uszy trzęsą :)

      Usuń
  17. Anonimowy6/16/2016

    Dziekuje:) dzis chyba zrobie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect