Tarta z pysznym krem z białej czekolady, z dużą ilością jagód i chrupiącymi bezami. Przepis na niebiańską tartę z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami pochodzi z bloga Moje Wypieki.
130 g masła
1/2 łyżeczki soli
35 ml mleka
175 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
35 ml mleka
175 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Formę na tartę o wymiarach 29 x 20 centymetrów posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 minimetrów i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne. Nagrzać piekarnik do 220º C, obniżyć temperaturę piekarnika do 200º C, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.
250 g serka mascarpone
125 ml śmietany kremówki
4 łyżki likieru z białej czekolady
100 g białej czekolady
Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszają szpatułką, nie należy miksować. Dodać likier, dalej mieszając. Dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.
4 łyżki dżemu jagodowego
300 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
400 g jagód
beziki
Przygotowany
na paterze spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć
gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego
schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubić, na
sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na
masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć
beziki.
Toż to tarta zaiste niebiańska!!!! mam ślinotok... Kamila! tak od rana nie można człowieka kusić... :P
OdpowiedzUsuńGosiu, no wiem, że nie można, ale pokusa silna. Ściskam!
UsuńNiebiańska jak nic! I z bezą! uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńAniu, niebiańsko wchodzi w boczki, hihihi
UsuńMusi być przepyszna! Szczególnie podoba mi się krem
OdpowiedzUsuńMalwinna, krem jest doskonały, jeszcze do niego wrócę :) Teraz robię własny likier czekoladowy :) Pozdrawiam
Usuńoszalałam jak zobaczyłam składniki! biała czekolada, krem, bezy o mamamia!:D
OdpowiedzUsuńAntenka, niebiańsko gwarantuję :)
UsuńCo za rozpusta!
OdpowiedzUsuńWszystko co lubię w tej tarcie.
Kamila,czy Ty nie wychodzisz z kuchni?
Amber, mało czasu tam spędzam, to raczej organizacja. A weekendy upływają nam słodko i to bardzo :) Pozdrawiam
Usuńplanowałam ją ostatnio zrobić, ale stanęło na czym innym, też z jagodami i z serem, ale na cieście drożdżowym
OdpowiedzUsuńAga, polecam więc bardzo! Pozdrawiam
Usuńrzeczywiście niebiańska!
OdpowiedzUsuńDominika, nas bardzo zachwyciła :)
UsuńZastanawiałam się nad tą tartą, wygląda niesamowicie, widziałam ją wcześniej na Moje Wypieki, ale zrezygnowałam, bo nie miałam tyle czasu... Kiedyś zrobię, bo wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńKatie, od kiedy ją zobaczyłam, to nie mogłam doczekać się jagód. Polecam jest doskonała. Pozdrawiam
UsuńTarta wyglada oblednie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam za moja mala przerwe w odwiedzinach Twojego wspanialego blogu, ale mialam problem z internetem,
buziaki :*
Sara, Twoja nieobecność jest mocno uzasadniona. Gratuluje, ja też mocno trzymałam kciuki! Ściskam!
UsuńBoskie smaki!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką przyjemnością:)
Magda, rzeczywiście boskie, wszystko co lubię w jednym kawałku ciasta, czysta rozpusta :) Pozdrawiam
Usuń