codzienność

czwartek, 19 lipca 2012

galettes z rabarbarem i czarną porzeczką


Przepyszne kruche ciasto, bardzo maślane, chrupiące i idealnie słodkie, które doskonale komponuje się z kwaskowatym owocowym nadzieniem. Galettes wypełnione jest rabarbarem i czarną porzeczką, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej i cukru, po upieczeniu sok z owoców, zmienia się w kisiel. Przepis na galettes z rabarbarem i czarną porzeczką pochodzi z książki Donny Hay "Simple Essentials Fruit", a znalazłam go na blogu Kalejdoskop kulinarny.


300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
150 g masła
3 łyżki lodowatej wody


Mąkę, cukier i masło włożyć do miski, za pomocą miksera wyrobić ciasto przypominające konsystencję kruszonkę. Nie wyłączając miksera wlać lodowatą wodę, wyrobić gładkie ciasto. Wyjąć ciasto z miski, uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.


400 g rabarbaru
50 g czarnej porzeczki
220 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko


Piekarnik rozgrzać do temperatury 220° C. Rabarbar pokroić na kawałki, dodać czarną porzeczkę, cukier i mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na blacie lekko oprószonym mąką na okrąg o średnicy 19 centymetrów. Na środek każdego okręgu nałożyć owoce, zlepić brzegi ciasta nakładając je na siebie, tak aby nadzienie było częściowo widoczne. Posmarować galettes rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.



22 komentarze:

  1. Rabarbar i porzeczki zamknięte w tarcie - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, letnie pyszne smaki, czekamy na słonko... Pozdrawiam

      Usuń
  2. to jest jakaś bajka z rana! ja je zamawiam na śniadanko! zapłacę każdą cenę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, przesyłam za kilka promyków słonka. Pozdrawiam

      Usuń
  3. robilam niedawno z brzoskwiniami, fajne szybkie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bernadeta, ja też planuję z innymi owocami :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Świetna galette :) Bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Kiedyś odgapię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bistro mama, warto, polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Fajny przepis:) Nie dawno w DDTVN A. Polan robił podobne ciasto ale z mąki kukurydzianej. Ciągle ono widnieje na mojej liście ciast do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, to polecam do zrobienia. Pozdrawiam

      Usuń
  7. piękne zdjęcia, smakowite ciastka

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczne! no i jak bardzo maślane, to już w ogóle ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyobrażam sobie jakie to pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękna forma tych ciastek, poza tym fakt, że z owoców robi się galaretka to jakby magia kulinarna! cudowności wynalazłaś i zrobiłaś. Och i cudne słońce złapałaś.
    Pozdrawiam cieplutko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, taka mała perełka, polecam bardzo. Pozdrawiam

      Usuń
  11. O mniam! WYglądają po prostu super :).
    Chętnie bym się poczęstowała jedną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo proszę, dla Ciebie specjalnie :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect