Przepyszne kruche ciasto, bardzo maślane, chrupiące i idealnie słodkie, które doskonale komponuje się z kwaskowatym owocowym nadzieniem. Galettes wypełnione jest rabarbarem i czarną porzeczką, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej i cukru, po upieczeniu sok z owoców, zmienia się w kisiel. Przepis na galettes z rabarbarem i czarną porzeczką pochodzi z książki Donny Hay "Simple Essentials Fruit", a znalazłam go na blogu Kalejdoskop kulinarny.
300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
150 g masła
3 łyżki lodowatej wody
Mąkę,
cukier i masło włożyć do miski, za pomocą miksera wyrobić ciasto
przypominające konsystencję kruszonkę. Nie wyłączając miksera wlać
lodowatą wodę, wyrobić gładkie ciasto. Wyjąć ciasto z miski, uformować
kulę, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
400 g rabarbaru
50 g czarnej porzeczki
220 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 220° C. Rabarbar pokroić na kawałki, dodać
czarną porzeczkę, cukier i mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą część
ciasta rozwałkować na blacie lekko oprószonym mąką na okrąg o średnicy
19 centymetrów. Na środek każdego okręgu nałożyć owoce, zlepić brzegi
ciasta nakładając je na siebie, tak aby nadzienie było częściowo
widoczne. Posmarować galettes rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w
nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Rabarbar i porzeczki zamknięte w tarcie - pyszności!
OdpowiedzUsuńAmber, letnie pyszne smaki, czekamy na słonko... Pozdrawiam
Usuńto jest jakaś bajka z rana! ja je zamawiam na śniadanko! zapłacę każdą cenę;)
OdpowiedzUsuńAntenka, przesyłam za kilka promyków słonka. Pozdrawiam
Usuńrobilam niedawno z brzoskwiniami, fajne szybkie ciasto.
OdpowiedzUsuńBernadeta, ja też planuję z innymi owocami :) Pozdrawiam
UsuńŚwietna galette :) Bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńKatie, są pyszne :) Pozdrawiam
UsuńPiękne! Kiedyś odgapię :)
OdpowiedzUsuńBistro mama, warto, polecam :) Pozdrawiam
UsuńFajny przepis:) Nie dawno w DDTVN A. Polan robił podobne ciasto ale z mąki kukurydzianej. Ciągle ono widnieje na mojej liście ciast do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńGula, to polecam do zrobienia. Pozdrawiam
Usuńpiękne zdjęcia, smakowite ciastka
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję, bardzo mi miło!
Usuńfantastyczne! no i jak bardzo maślane, to już w ogóle ideał :)
OdpowiedzUsuńKaś, maślane i pyszne :) Pozdrawiam
Usuńwyobrażam sobie jakie to pyszne:)
OdpowiedzUsuńPaulina, bardzo, polecam. Pozdrawiam
Usuńprzepiękna forma tych ciastek, poza tym fakt, że z owoców robi się galaretka to jakby magia kulinarna! cudowności wynalazłaś i zrobiłaś. Och i cudne słońce złapałaś.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Monika
Monika, taka mała perełka, polecam bardzo. Pozdrawiam
UsuńO mniam! WYglądają po prostu super :).
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała jedną:)
Majana, bardzo proszę, dla Ciebie specjalnie :)
Usuń