niedziela, 1 lipca 2012

drożdżówki z truskawkami i różanym lukrem

 
Ciasto na te przepyszne drożdżówki z truskawkami i różanym lukrem, przygotowane jest na bazie przepisu na jagodzianki. Ciasto więc przygotowuje się wieczorem, a rano piecze puchate bułeczki z truskawkami. Do drożdżówek idealnie pasuje lukier różany przygotowany z różanego cukru pudru. Przepis na drożdżówki, które umilą każde spotkanie dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.


2 łyżeczki suchych drożdży 
2 łyżki wody
500 g mąki pszennej
50 g cukru
5 jajek
350 g masła
sól 
150 g truskawek
 różany cukier puder

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut, po tym czasie powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Będzie miało rzadką konsystencję, nie trzeba dodawać więcej mąki. Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około godzinę. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto wyjąć na podsypaną mąką blat i uformować kulę. Podzielić ją na 16 części. Z każdej ulepić w dłoniach kulkę i układać na blachach do pieczenia wyłożonych papierem, w odstępach od siebie. Wgnieść palcem ciasto w środku każdej kulki. W każde wgłębienie włożyć kilka kawałków truskawki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190º C. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 17 minut, aż bułeczki będą ładnie zrumienione. Po ostudzeniu drożdżówki polukrować lukrem przygotowanym z różanego cukru pudru i wody.



34 komentarze:

  1. Wyglądają bosko! Ten różany lukier też bardzo kusi i musi świetnie podkręcać smak drożdżówek.
    Boskie Kamilko!
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, świetnie komponuje się z truskawkami :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. no, no... takie drożdżówki to prawdziwa poezja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, dziękuję, miło mi :)

      Usuń
  3. Wow! Ale piekne drozdzowki! :) zrobie je po egzaminie! ;-)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, polecam. I trzymam kciuki :)

      Usuń
  4. Cudowne!
    I różany lukier...poezja.
    Zabieram jedną do kawy.
    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  5. jejaaaa jakie piękne!:) porwałabym taką

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie! Jak one wyglądają, jak z bajki, jak z marzeń o idealnych drożdżówkach, no i ten lukier! Piękne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Canette, jest mi bardzo miło czytać Twój komentarz. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Kamilko, chodzą za mną drożdżówki..., a teraz jeszcze bardziej...
    Truskawki mam, ale mam też dwa inne ciasta, bo goście, drożdżówek nie wypadało...
    Dobrej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelejna, a za mną teraz chodzi Twój idealny torcik, może wymiana? Pozdrawiam

      Usuń
  8. och, zjadłabym nie jedną taką drożdżóweczkę, a całe mnóstwo:))) kuszą mnie niemiłosiernie:))) i do tego ten lukier różany - niebiańska pieszczota podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ten lukier to taka wisienka na torcie :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. ojej! jakie piękne małe słodkie pyszności! szkoda jeść :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emcia, moi domownicy byli innego zdania i szybko zniknęły :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Drożdżówki wyglądają pięknie. Widzę, że często pojawia się na blogach cukier różany. Chyba muszę sama się przekonać jak on smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, koniecznie, tym bardziej, że bardzo prosto go przygotować. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Są przepiękne i zachwyca mnie różany lukier :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, dziękuję, miło mi.

      Usuń
  12. Jak Kamila upiecze to róża musi być:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, myszy jest bardzo przyjemnie :)

      Usuń
  13. Cudne. Domowe mogę jeść bez opamiętania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, to tu się zgadzamy :)

      Usuń
  14. piękne!!! A ten różany lukier baaaardzo zachęca ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje pasje, polecam w takim razie :) Pozdrawiam

      Usuń
  15. ale pysznie wyglądają!!! :) aż chce się porwać jedną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauberi, więc porywaj, pozdrawiam

      Usuń
  16. Bossszzz... ten rozany lukier jest 'dobijajacy'! :D
    Ja czesto do ciasta na takie owocowe buleczki dodaje tez troche otartej skorki z cytryny albo pomaranczy, szczegolnie jagodzianki sie z nia lubia ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, ten dodatek skórki musi dobrze smakować, dziękuję za podpowiedź :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect