sobota, 7 lipca 2012

pierogi z jagodami


Pierogi z jagodami najsmaczniejsze są posypane cukrem, polane śmietanką lub roztopionym masłem, nie może ich zabraknąć w sezonie jagodowym. Idealne na letni posiłek pierogi według rodzinnego przepisu.


500 g mąki pszennej
1 szklanki gorącej wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
300 g jagód
100 ml śmietany
30 g cukru pudru

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, wlać gorącą wodę, wbić jajko. Drewnianą łyżką mieszać we wgłębieniu powstającą masę zabierając z brzegów mąkę. Kiedy powstaje jednolita masa przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę jagód i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

20 komentarzy:

  1. jagodowy sezon można lubić za te pierogi właśnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody w pierogach są pięknym połączeniem:) Szkoda tylko, że nie umiem robić pierogów:D A przynajmniej nie znalazłam przepisu idealnego na pierogi bezglutenowe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, to nic trudnego, gorzej faktycznie z tym glutenem. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Co za pierogi!
    Wspaniałe jagodowe.I cieniutkie ciasto.
    Chyba do Ciebie wpadnę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, wpadaj, wpadaj, czekam :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, właśnie :)

      Usuń
  5. pyszne pierożki - dawno nie jadłam takich z owocami:) i cudne fotki w tym zacienionym ogrodzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, polecam więc, jagodowe pychota :)

      Usuń
  6. Pysznosci! Cale wieki nie jadlam pierogow z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majka, więc koniecznie należy to nadrobić :)

      Usuń
  7. Wieki całe nie jadłam pierogów. Jagód zresztą też. Narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, więc polecam same jagody i pierogi obowiązkowo :)

      Usuń
  8. wspaniałości! cudowny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect