codzienność

środa, 18 lipca 2012

łosoś z tajskim sosem kokosowym curry


Łosoś z tajskim sosem kokosowym curry, to danie bardzo proste i niezwykle eleganckie. Sos przygotowany został na bazie czerwonej pasty curry, tajskiej pasty o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie. Pasta ta znakomicie komponuje się z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową. Tak przygotowany sos znakomicie pasuje do ryby i nadaje mu wspaniałego, orientalnego charakteru. Do łososia w tajskim sosie kokosowym curry bardzo dobrze smakuje quinoa. Komosa ryżowa, zwana quinoa, według źródła pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków. Ziarno komosy ryżowej jest niezwykle bogate w pełnowartościowe białko oraz w sole mineralne i witaminy, jest więc idealnym składnikiem zrównoważonego odżywiania. Przepis na łososia z tajskim sosem kokosowym curry podpatrzyłam tutaj.


1 źdźbło trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
1 1/2 łyżki masła
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 1/2 łyżeczki miodu
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól 
pieprz
szczypiorek
2 1/2 łyżki oliwy
2 filety z łososia
150 g ziaren quinoa

Lekko ściąć dolną część trawy cytrynowej i zdjąć dwie pierwsze warstwy, następnie przeciąć źdźbło na pół i lekko je rozgnieść. Roztopić masło w garnku, dodać trawę cytrynową i posiekany czosnek, smażyć aż zacznie pachnieć, dodać mleko kokosowe i pastę curry, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać miód, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do powolnego wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż lekko zgęstnieje, około 5 minut. Dodać posiekany szczypiorek i odstawić. Rozgrzać oliwę na patelni, oczyszczone filety z łososia doprawić z obu stron solą i pieprzem, włożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć z każdej ze stron. Ziarna quinoa starannie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie zagotować w podwójnej ilości wody, posolić i gotować około 7 minut, a następnie pozostawić na kilka minut pod przykryciem do napęcznienia. Na talerzu rozłożyć quinoa, na tym ułożyć filet z łososia i polać sosem.



16 komentarzy:

  1. pięknie podane, wykwintne danie! jak ja lubię łososia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Anonimowy7/18/2012

    uwielbiam łososia! ciekawe jak smakuje w Twojej wersji...na pewno pysznie! pzodrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna, smakuje bardzo dobrze, łosoś lubi się z kokosem. Pozdrawiam

      Usuń
  3. moje smaki, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. marzy mi sie taki losos na moim talerze :)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Uszczęśliwiłabyś mnie takim obiadem, bo to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, faktycznie Wasze smaki :)

      Usuń
  6. Rewelacyjny pomysł! I wszystko co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łososia uwielbiam. Z kokosem nie próbowałam.Koniecznie muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect