Łosoś z tajskim sosem kokosowym curry, to danie bardzo proste i niezwykle eleganckie. Sos przygotowany został na bazie czerwonej pasty curry, tajskiej pasty o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie. Pasta ta znakomicie komponuje się z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową. Tak przygotowany sos znakomicie pasuje do ryby i nadaje mu wspaniałego, orientalnego charakteru. Do łososia w tajskim sosie kokosowym curry bardzo dobrze smakuje quinoa. Komosa ryżowa, zwana quinoa, według źródła pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków. Ziarno komosy ryżowej jest niezwykle bogate w pełnowartościowe białko oraz w sole mineralne i witaminy, jest więc idealnym składnikiem zrównoważonego odżywiania. Przepis na łososia z tajskim sosem kokosowym curry podpatrzyłam tutaj.
1 źdźbło trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
1 1/2 łyżki masła
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 1/2 łyżeczki miodu
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
szczypiorek
2 1/2 łyżki oliwy
2 filety z łososia
2 1/2 łyżki oliwy
2 filety z łososia
150 g ziaren quinoa
Lekko
ściąć dolną część trawy cytrynowej i zdjąć dwie pierwsze warstwy,
następnie przeciąć źdźbło na pół i lekko je rozgnieść. Roztopić masło w
garnku, dodać trawę cytrynową i posiekany czosnek, smażyć aż zacznie
pachnieć, dodać mleko kokosowe i pastę curry, wymieszać do całkowitego
rozpuszczenia. Dodać miód, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i
pieprzem. Doprowadzić do powolnego wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować,
aż lekko zgęstnieje, około 5 minut. Dodać posiekany szczypiorek i
odstawić. Rozgrzać oliwę na patelni, oczyszczone filety z łososia
doprawić z obu stron solą i pieprzem, włożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć
z każdej ze stron. Ziarna quinoa starannie wypłukać pod bieżącą wodą, a
następnie zagotować w podwójnej ilości wody, posolić i gotować około 7
minut, a następnie pozostawić na kilka minut pod przykryciem do
napęcznienia. Na talerzu rozłożyć quinoa, na tym ułożyć filet z łososia i
polać sosem.
pięknie podane, wykwintne danie! jak ja lubię łososia
OdpowiedzUsuńAntenka, dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam łososia! ciekawe jak smakuje w Twojej wersji...na pewno pysznie! pzodrawiam
OdpowiedzUsuńMaugustyna, smakuje bardzo dobrze, łosoś lubi się z kokosem. Pozdrawiam
Usuńmoje smaki, pyszności:)
OdpowiedzUsuńKornik, tak to miło :) Pozdrawiam
Usuńmarzy mi sie taki losos na moim talerze :)
OdpowiedzUsuńbuziaki ;*
Sara, przesyłam :)
UsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję :)
UsuńUszczęśliwiłabyś mnie takim obiadem, bo to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, faktycznie Wasze smaki :)
UsuńRewelacyjny pomysł! I wszystko co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAngie, miło mi. Pozdrawiam
UsuńŁososia uwielbiam. Z kokosem nie próbowałam.Koniecznie muszę to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńMajana, spróbuj polecam. Pozdrawiam
Usuń