codzienność

czwartek, 5 lipca 2012

angielskie ciastka rabarbarowe


Małe kruche, delikatne ciasteczka z pysznym kwaśnym nadzieniem z rabarbaru, osypane cukrem pudrem. Przepis na angielskie ciastka rabarbarowe pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy". 


200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
150 g masła
1 jajko
rabarbar
cukier puder

Z mąki, jajka, masła i cukru zagnieść kruche ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki, brzegi ich pozaginać do góry. Rabarbar obrać, drobno pokroić, obsypać cukrem i nałożyć we wgłębienia ciastek. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 20 minut. Ciastka po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.

27 komentarzy:

  1. Na pewno są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenka, oj są zdecydowanie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Boskie!
    Porywam jedno do kawy.
    Pięknego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste ciasto, ale i przy tym pięknie "zawinięte" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne, są prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pysznie i jaki mają ciekawy kształt!:) miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fikuśne ciasteczka:) myślę, że niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasują te anielskie ciasteczka do Twojej kuchni, która jest prawdziwie niebiańska! Cudne! Jestem zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo, bardzo mi miło, ale czy u myszy może być jak w niebie? hihihi

      Usuń
  8. kwaśny rabarbar ze słodkim cistkiem, to cudny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. A takie ciacha to dla mnie nowość, zapowiadają się świetnie i podoba mi się ich kształt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, polecam w takim razie :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Ładniutkie te Twoje ciacha anielskie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach Kamila - w tych angileskich ciasteczkach ujmuje mnie niezmiernie rzecz jedna: ze maja jeden z moich ulubionych ciasteczkowych ksztaltow, a mianowcie ksztalt zydowskich uszu Hammana :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, wiesz, że wcale o tym nie pomyślałam formując je w ten sposób, dzięki za podpowiedź, one też są na liście do zrobienia :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Anonimowy7/12/2012

    A ja zawsze kruche ciasto, takie jak tarty piekę osobno i schładzam w lodówce a dopiero potem piekę z nadzieniem. Wtedy ciasto nie nasiąka farszem. Jak było w twoim przypadku? Rabarbar ma dużo soku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aninimowy, w tym przepisie bez chłodzenia, rabarbar też mi nie wyciekł :)

      Usuń
    2. Anonimowy7/12/2012

      Dzięki!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect