poniedziałek, 9 lipca 2012

boćwina ze świeżymi pomidorami


Boćwinę jest bardzo smaczna i można przyrządzić ją na wiele sposobów, w postaci pysznej zupy, czy też ugotować z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, świeżych pomidorów, parmezanu. Tak przygotowana boćwina, jest bardzo popularna na Sycylii i może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do innych dań. Przepis na boćwinę ze świeżymi pomidorami znalazłam na blogu Con sapore...
 
500 g boćwiny
600 g pomidorów
2 ząbki czosnku
papryczka chilli 
sól 
pieprz 
parmezan  
2 łyżki oliwy

Pomidory sparzyć gorąca wodą, obrać ze skórek i pokroić na cztery części. Boćwinę oczyścić, liście porwać na kawałki a łodygi pokroić. Na suchą patelnie wrzucić przygotowana wcześniej boćwinę, przykryć pokrywką i czekać przez około 5 minut, aby z boćwiny pozbyć się nadmiaru wody. Dodać następnie pomidory, ząbki czosnku i dusić pod przykryciem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną drobno papryczkę. Gdy boćwina będzie miękka dodać starty parmezan i oliwę i podawać na ciepło.
 

18 komentarzy:

  1. mmm, smaczna zupka:) ja się dzisiaj właśnie obudziłam z chęcią na zupę na obiadek:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast tradycyjnej polskiej,taka pyszna odmiana.
    Z pomidorami brzmi ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, bardzo fajne smaki, z pomidorami doskonale :)

      Usuń
  3. Miła odmiana. Ostatnio ciągle chodzą za mną zupki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna musiała być:)
    A ja ciągle szukam boćwiny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, na pewno znajdziesz :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Lekka zupa na upalne dni! Super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, doskonale smakuje :)

      Usuń
  6. świetna, letnia zupka! Poproszę odrobinę:D

    OdpowiedzUsuń
  7. lubie bocwine i chetnie bym sprobowala Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie wygląda, jednak nie skuszę się ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezmiernie sie ciesze,ze wyprobowalas ten przepis no i ze Ci posmakowalo to proste danie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, bardzo mam smakowało, dziękuję za przepis. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect