Przepis na pyszną krajankę z letnimi owocami pochodzi z książki Matta Lewis i Renato Poliafito "Baked. New Frontiers in Baking". W oryginale krajanka jest pieczona z czarną porzeczką, ja użyłam drobnych letnich owoców, borówki amerykańskiej, wiśni i świdośliwy. Świdośliwa według źródła ta krzew lub niewielkie drzewo z rodziny różowatych. Jej owoce zwane są jagodami, choć botanicznie są to owoce jabłkowate. Mają barwę czerwoną, purpurową do prawie czarnej, są słodkie i dojrzewają w okresie letnim. Doskonale smakują gdy się je doda do ciasta, można je wykorzystać do spożycia na surowo oraz na soki, dżemy, konfitury i nalewki. Zdrowotne działanie świeżych owoców i przetworów świdośliwy wynika z dużej zawartości antocyjanów, witaminy i innych substancji mineralnych. Owoce świdośliwy są przysmakiem dla ptactwa.
190 g mąki pszennej
165 g brązowego cukru
160 g płatków owsianych
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g masła
W
misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól, proszek sodę i cynamon.
Dodać masło pokrojone w kostkę i zagnieść do czasu aż utworzą się
grudki. Blaszkę o wymiarach 24 x 32 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175º C. Odłożyć szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą wyłożyć spód blaszki. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
150 g świdośliwy
150 g borówki amerykańskiej
150 g wiśni
40 g brązowego cukru
1 łyżka skórki z cytryny
60 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
Zmiksować
cukier, skórkę, cynamon, mąkę. Następnie dodać sok cytrynowy i stopione
masło, na końcu, nie miksując, połączyć z oczyszczonymi owocami. Masę
wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wysypać kruszonkę. Wstawić
ponownie do piekarnika i piec około 40 minut aż wierzch będzie rumiany.
Po upieczeniu całkowicie ostudzić i dopiero wtedy kroić na porcje.
Jak zobaczyłam, pomyślałam: musi mieć płatki owsiane na spodzie. I ma! Zachęcająca:) Dobrego dnia, Kamilko!
OdpowiedzUsuńEwelajna, bardzo jesteś spostrzegawcza :) Miłego dnia!
UsuńTa świdośliwa mnie bardzo zaintrygowała...nigdy nie jadłam. Ba! nawet nie widziałam tego w sklepach. A ciasto w moich smakach...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Kamilko!
Angie, więc jeśli będziesz miała okazję kiedyś spróbować świdośliwy, to bardzo polecam :) Pozdrawiam
Usuńciasto kolorowe od naładowania owocami :)
OdpowiedzUsuńDusia, bardzo owocowo smakuje :)
UsuńOstatnio mam fazę na pieczenie wszelkiej maści krajanek. Twoja wygląda świetnie;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, bo krajanki sprawdzają się latem z sezonowymi owocami :) Pozdrawiam
UsuńJestem zakochana w Twoich zdjęciach! To drugie sprawiło, że aż głośno westchnęłam:)
OdpowiedzUsuńPrzeczytaj mail, proszę:)
Aniu, bardzo dziękuję :)
UsuńZainteresowałaś mnie tymi świdośliwami, jak tylko spotkam nie omieszkam skosztować. Ciasto cudne!
OdpowiedzUsuńIvka, polecam :)
Usuńpiękne zdjęcia! a krajanka pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńS.B. bardzo mi miło :)
UsuńAle pyszna, a ja miałam nic nie piec, bo tak gorąco, a Ty tak kusisz....:)
OdpowiedzUsuńEwa, kuszę :)
UsuńCudowna krajanka! I takie apetyczne zdjęcia... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńSmaczny Kąsek, dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam
UsuńApetyczny wypiek. Zaintrygowała mnie świdośliwa - jeszcze jej nie jadłam i po praz pierwszy o niej czytam.
OdpowiedzUsuńHaniu, polecam więc :)
UsuńWygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńMoja mama ostatnio mówiła mi o tych owocach.
Kupowałaś je, czy rosną u Ciebie w ogródku?
Magda, w tym roku to nasz debiut hodowlany, posadzony w ogrodzie od zeszłego roku, na razie mało go jeszcze, ale pewnie w przyszłości poszaleję. Bardzo polecam! Pozdrawiam
Usuńwyglada i zapewne smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie krajanki! :)
Sara, ja też :) Pozdrawiam
UsuńAle piękna krajanka! Uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Majana, lato w cieście :) Pozdrawiam
Usuńfantastyczna! lato w czystej postaci
OdpowiedzUsuńKaś, zgadzam się z Tobą. Pozdrawiam
Usuń