czwartek, 26 lipca 2012

krajanka z letnimi owocami


Przepis na pyszną krajankę z letnimi owocami pochodzi z książki Matta Lewis i Renato Poliafito "Baked. New Frontiers in Baking". W oryginale krajanka jest pieczona z czarną porzeczką, ja użyłam drobnych letnich owoców, borówki amerykańskiej, wiśni i świdośliwy. Świdośliwa według źródła ta krzew lub niewielkie drzewo z rodziny różowatych. Jej owoce zwane są jagodami, choć botanicznie są to owoce jabłkowate. Mają barwę czerwoną, purpurową do prawie czarnej, są słodkie i dojrzewają w okresie letnim. Doskonale smakują gdy się je doda do ciasta, można je wykorzystać do spożycia na surowo oraz na soki, dżemy, konfitury i nalewki. Zdrowotne działanie świeżych owoców i przetworów świdośliwy wynika z dużej zawartości antocyjanów, witaminy i innych substancji mineralnych. Owoce świdośliwy są przysmakiem dla ptactwa.


190 g mąki pszennej
165 g brązowego cukru
160 g płatków owsianych
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g masła 

W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól, proszek sodę i cynamon. Dodać masło pokrojone w kostkę i zagnieść do czasu aż utworzą się grudki. Blaszkę o wymiarach 24 x 32 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175º C. Odłożyć szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą wyłożyć spód blaszki. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.


150 g świdośliwy
150 g borówki amerykańskiej
150 g wiśni
40 g brązowego cukru
1 łyżka skórki z cytryny
60 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła


Zmiksować cukier, skórkę, cynamon, mąkę. Następnie dodać sok cytrynowy i stopione masło, na końcu, nie miksując, połączyć z oczyszczonymi owocami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wysypać kruszonkę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu całkowicie ostudzić i dopiero wtedy kroić na porcje.

28 komentarzy:

  1. Jak zobaczyłam, pomyślałam: musi mieć płatki owsiane na spodzie. I ma! Zachęcająca:) Dobrego dnia, Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, bardzo jesteś spostrzegawcza :) Miłego dnia!

      Usuń
  2. Ta świdośliwa mnie bardzo zaintrygowała...nigdy nie jadłam. Ba! nawet nie widziałam tego w sklepach. A ciasto w moich smakach...
    Pozdrawiam serdecznie Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, więc jeśli będziesz miała okazję kiedyś spróbować świdośliwy, to bardzo polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. ciasto kolorowe od naładowania owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, bardzo owocowo smakuje :)

      Usuń
  4. Ostatnio mam fazę na pieczenie wszelkiej maści krajanek. Twoja wygląda świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, bo krajanki sprawdzają się latem z sezonowymi owocami :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Jestem zakochana w Twoich zdjęciach! To drugie sprawiło, że aż głośno westchnęłam:)
    Przeczytaj mail, proszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo dziękuję :)

      Usuń
  6. Zainteresowałaś mnie tymi świdośliwami, jak tylko spotkam nie omieszkam skosztować. Ciasto cudne!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia! a krajanka pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszna, a ja miałam nic nie piec, bo tak gorąco, a Ty tak kusisz....:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna krajanka! I takie apetyczne zdjęcia... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny Kąsek, dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Apetyczny wypiek. Zaintrygowała mnie świdośliwa - jeszcze jej nie jadłam i po praz pierwszy o niej czytam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie!
    Moja mama ostatnio mówiła mi o tych owocach.
    Kupowałaś je, czy rosną u Ciebie w ogródku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, w tym roku to nasz debiut hodowlany, posadzony w ogrodzie od zeszłego roku, na razie mało go jeszcze, ale pewnie w przyszłości poszaleję. Bardzo polecam! Pozdrawiam

      Usuń
  12. wyglada i zapewne smakuje rewelacyjnie :)

    bardzo lubie takie krajanki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, ja też :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Ale piękna krajanka! Uwielbiam takie ciasta.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, lato w cieście :) Pozdrawiam

      Usuń
  14. fantastyczna! lato w czystej postaci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, zgadzam się z Tobą. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect