codzienność

wtorek, 24 lipca 2012

kruchy placek z czereśniami


Ciasto o maślanym i bardzo delikatnym spodzie, z kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych, a w środku duża ilości soczystych czereśni zatopionych w puchatym budyniu kokosowym. Ciasto można upiec używając budyniu śmietankowego lub waniliowego. Przepis na kruchy placek z czereśniami z kokosowym budyniem i kruszonką pochodzi z Kwestii Smaku.

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko


Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160º C, wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić. 

400 ml mleka kokosowego
1 1/2 szklanki mleka
2 budynie kokosowe
4 łyżki cukru


Zagotować mleko kokosowe z jedną szklanką mleka, w pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i odstawić z ognia. 

100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g masła
700 g czereśni
cukier puder


Czereśnie pokroić na połówki i wyjąć pestki. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180º C. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych. Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć połówki czereśni, przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

30 komentarzy:

  1. Pychota!
    Ja chcę...
    I co teraz zrobisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Zamieniam czereśnie na wiśnie i jest idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, z wiśniami też będzie smacznie :)

      Usuń
  3. Oszaleć można, takie pychoty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, a ja myślałam, że tylko od nadmiaru słonka :)

      Usuń
  4. Musi smakować obłędnie w takim składzie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też chcę kawałek takiego ciacha!
    Kawkę piję akurat...

    OdpowiedzUsuń
  6. Na targu obok domu spredają czereśnie, biegnę kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, dobrze, że zdążyłam z tym ciastem, bo u mnie już nie ma. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Mmmm, jak bosko wyglada! Dostane kawalek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kruche ciasta.. Ostatnio robiłam z czarna porzeczką i wyszło przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniaam, mniam! wygląda pysznie. lubie takie, ale zazwyczaj daje inne owoce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, pierwszy raz piekłam z czereśniami i nie żałuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. uwielbiam takie ciacha Kamilko ;-)

    cudne zdjecia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie ładne Ci wyszło! Widziałam to ciacho i też się na nie czaję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mogę kawałeczek? ciacho z moimi ulubionymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny. Uwielbiam takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  14. Kamilko ,cudowny jest! I jeszcze kokos do tego - pyszności:)
    Uwielbiam takie ciasta :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanka, kokos w tym cieście przepysznie wypada, uwielbiam je. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect