Ciasto o maślanym i bardzo delikatnym spodzie, z kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych, a w środku duża ilości soczystych czereśni zatopionych w puchatym budyniu kokosowym. Ciasto można upiec używając budyniu śmietankowego lub waniliowego. Przepis na kruchy placek z czereśniami z kokosowym budyniem i kruszonką pochodzi z Kwestii Smaku.
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160º C, wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.
400 ml mleka kokosowego
1 1/2 szklanki mleka
2 budynie kokosowe
4 łyżki cukru
Zagotować mleko kokosowe z jedną szklanką mleka, w pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i odstawić z ognia.
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g masła
700 g czereśni
cukier puder
Czereśnie pokroić na połówki i wyjąć pestki. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180º C. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych. Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć połówki czereśni, przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńWiosenka, dziękuję :)
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuńJa chcę...
I co teraz zrobisz?
Amber, coś wymyślę :)
UsuńCudowny! Zamieniam czereśnie na wiśnie i jest idealnie :)
OdpowiedzUsuńIwona, z wiśniami też będzie smacznie :)
UsuńOszaleć można, takie pychoty!
OdpowiedzUsuńAniu, a ja myślałam, że tylko od nadmiaru słonka :)
UsuńMusi smakować obłędnie w takim składzie!
OdpowiedzUsuńAngie, dla mnie bomba :)
UsuńJa też chcę kawałek takiego ciacha!
OdpowiedzUsuńKawkę piję akurat...
Magda, łap :)
UsuńNa targu obok domu spredają czereśnie, biegnę kupić.
OdpowiedzUsuńMarta, dobrze, że zdążyłam z tym ciastem, bo u mnie już nie ma. Pozdrawiam
UsuńMmmm, jak bosko wyglada! Dostane kawalek?
OdpowiedzUsuńMaggie, no pewnie, że tak :)
UsuńUwielbiam takie kruche ciasta.. Ostatnio robiłam z czarna porzeczką i wyszło przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńGrażynko, z porzeczką smakowite :)
Usuńmniaam, mniam! wygląda pysznie. lubie takie, ale zazwyczaj daje inne owoce.
OdpowiedzUsuńKarmelitka, pierwszy raz piekłam z czereśniami i nie żałuję :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam takie ciacha Kamilko ;-)
OdpowiedzUsuńcudne zdjecia! ;)
Sara, dziękuję, bardzo mi miło!
UsuńJakie ładne Ci wyszło! Widziałam to ciacho i też się na nie czaję:)
OdpowiedzUsuńIvka, więc bardzo polecam!
Usuńmogę kawałeczek? ciacho z moimi ulubionymi owocami :)
OdpowiedzUsuńKas, bardzo proszę :)
UsuńCudowny. Uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńKabamaige, potwierdzam pycha :)
UsuńKamilko ,cudowny jest! I jeszcze kokos do tego - pyszności:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
Pozdrowienia:)
Majanka, kokos w tym cieście przepysznie wypada, uwielbiam je. Pozdrawiam
Usuń