225 g jagód
150 g cukru
1 łyżka spirytusu
240 g kwaśnej śmietany
250 ml śmietany do ubijania
1 łyżeczka soku z cytryny
150 g cukru
1 łyżka spirytusu
240 g kwaśnej śmietany
250 ml śmietany do ubijania
1 łyżeczka soku z cytryny
Jagody wsypać do miski z cukrem i spirytusem, mieszać aż cukier się rozpuści. Zakryć i postawić w temperaturze pokojowej przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. W malakserze zmiksować jagody z sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną i śmietaną do ubijania, aż masa będzie gładka. Masę schłodzić przez godzinę w lodówce, a potem mrozić w maszynce do lodów, zgodnie z instrukcją producenta.
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńZapisuję się na słuszną porcję.
Miłego weekendu.
Amber, przyjęłam zamówienie :)
Usuńale piękne zdjecia , wow
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję Kochana!
UsuńLody są cudowne :)
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan, dziękuję :)
UsuńNo, Kochana! Dziś to przegięłaś! Takie tortury od rana:( Przecież ja marzę o takich lodach, sprzedałabym za nie nawet Amisię! (mam nadzieję ze znasz się na żartach:-)))
OdpowiedzUsuńZdjęcie nr 2 - rewelacja.
Aniu, Amisia byłaby u mnie królową, nie wiem tylko jaki mój Maksi miałby wpływ na jej zdrowie psychiczne :) Pozdrawiam
UsuńPysznie się prezentują. W tym roku jeszcze nie robiłam lodów - muszę to koniecznie nadrobić.
OdpowiedzUsuńHaniu, koniecznie musisz to nadrobić :)
UsuńKamilo...ależ bym zjadła porcję Twoich prawdziwych, jagodowych lodów. Niestety tu we Francji tylko borówki amerykańskie ://
OdpowiedzUsuńIwonka, wielka szkoda, z borówki też pewnie pyszne by były :) Pozdrawiam
UsuńWpadłam w jagodowe szaleństwo, więc marzy mi się taka porcja lodów teraz :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, podsyłam słuszną porcję :)
UsuńKamilko! :) Lody sa wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńSara, dziękuję :)
UsuńKamila, wpadam do Ciebie na te lody! i nie przyjmuję odmowy :)
OdpowiedzUsuńKaś, nie mam zamiaru odmawiać, zapraszam :)
UsuńKamilo, jakie boskie są te lody! :)
OdpowiedzUsuńMajana, zapraszam :)
UsuńPyszne lody!
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam w planach jagodowe:)
Magda, mam nadzieję, że plan już wykonany :)
UsuńWspanialosci !
OdpowiedzUsuńAlizea, dziękuję :)
UsuńA czy tą śmietanę do ubijania ubijamy wcześniej ? Czy tak wlewamy ?
OdpowiedzUsuńKamira90, wszystko razem ubijamy :) Pozdrawiam
Usuń