Zainspirowana przepisem Liski na soba z pieczoną papryką i krewetkami postanowiłam przygotować swoją wersję na szybki posiłek. Do przygotowania tego tego pysznego makaronu z krewetkami i papryką użyłam papryki pieczonej w zalewie.
200 g krewetek
1 papryka pieczona w zalewie
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki sezamu
natka pietruszki
150 g makaronu soba
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
W woku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć, dodać
krewetki i smażyć dwie minuty. Dodać paprykę osączoną z zalewy i
pokrojoną w paski, dodać ugotowany makaron, sos ostrygowy i olej
sezamowy. Całość dokładnie wymieszać, po minucie zdjąć z ognia,
przełożyć na talerze, posypać sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Fajny przepis, szybki i prosty w wykonaniu:) Chyba w końcu bedę musiała specjalnie pojechać do sklepu do centrum miasta aby kupić krewetki:)
OdpowiedzUsuńGula, warto mieć je pod ręką :)
UsuńApetyczne połączenie smaków i tekstur. Szczególnie podoba mi się dodatek upieczonej papryki
OdpowiedzUsuńMalwinna, uwielbiam taką paprykę :)
Usuńuff, co za ulga, że dziś nie pokazujesz lodów, bo bym już rzuciła ta dietę w cholerę:)
OdpowiedzUsuńAniu, jeszcze dietujesz? Pozdrawiam
UsuńPysznie i blyskawicznie - tak jak lubie!
OdpowiedzUsuńMaggie, to rewelacyjny przepis :)
UsuńKolorowo, pysznie i z krewetkami, które bardzo lubię:))
OdpowiedzUsuńCzęstuję się z przyjemnością!
Magda, będzie mi miło :) Pozdrawiam
UsuńCiekawe połaczenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńGrażynko, bardzo smaczne, polecam :)
UsuńMam słabość do pieczonej papryki i kuchni azjatyckiej, bilans tego jest taki, że to danie w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, tym bardziej mnie to cieszy :) Pozdrawiam
Usuń