La Sbrisoletta to rodzaj włoskiego jabłecznika. To kruche, bardzo maślane ciasto z dużą ilością jabłkowej masy z dodatkiem rodzynek, cynamonu i orzeszków piniowych. Warstwa kwaskowych jabłek doskonale komponuje się ze słodyczą ciasta, przygotowanego z dodatkiem kaszki manny i zalanego przed pieczeniem mlekiem wymieszanym z żółtkiem. Ciasto to zdobyło nagrodę w konkursie, a pochodzi z włoskiej rodziny, gdzie uchodzi za ciasto babci Rosy. Przepis na to przepyszne jabłkowe ciasto pochodzi stąd.
800 g jabłek
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka rumu
1 łyżeczka orzechów piniowych
szczypta cynamonu
skórka z 1 cytryny
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka rumu
1 łyżeczka orzechów piniowych
szczypta cynamonu
skórka z 1 cytryny
Zamoczyć rodzynki w rumie, jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do miski, dodać posiekane orzechy piniowe, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i odsączone rodzynki i całość wymieszać.
200 g mąki pszennej
200 g kaszki manny
200 g cukru
200 g masła
szczypta soli
8 g suchych drożdży
1 żółtko
1 szklanka mleka
200 g kaszki manny
200 g cukru
200 g masła
szczypta soli
8 g suchych drożdży
1 żółtko
1 szklanka mleka
Przesiać mąkę, dodać drożdże, kaszkę, cukier, sól i posiekane masło. Ze składników koniuszkami palców wyrobić grudkowate ciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć połowę rozkruszonego ciasta, rozprowadzając tak, żeby ciasto zachodziło na brzegi tortownicy, dodać nadzienie jabłkowe i zasypać pozostałym ciastem. Wyrównać powierzchnię ciasta i zalać żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Ciasto piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.
Sporo słyszałam o tym cieście ale jeszcze nie próbowałam go upiec :) Wygląda przepysznie, kusi :)
OdpowiedzUsuńMadzialena, polecam, warto by upiec. pozdrawiam
UsuńKamilko, ono i brzmi i wygląda smakowicie - już ostrze sobie na nią zęby, ale z jabłkami jeszcze poczekam. Ale będziesz miała smakowita niedzielę!
OdpowiedzUsuńEwelajna, przepis miałam od dawna, czekałam tylko na jabłka :) Pozdrawiam
UsuńSmaczne ciasto:) Ale nie słyszałam jeszcze o nim:)
OdpowiedzUsuńGula, polecam bardzo, jest przepyszne :)
Usuńbardzo smaczna, też piekłam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńKaś, Twoje przepysznie wygląda. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam włoską kuchnię, to nacpewno wypróbuję ten wspaniały i kuszący przepis!
OdpowiedzUsuńAniu, polecam, warto upiec :) Pozdrawiam
UsuńPieknie Ci wyszlo to ciacho ! Sliczny talerzyk:) Pozdrawiam Kamilko.
OdpowiedzUsuńAlizea, dziękuję, pozdrawiam
Usuńpodoba mi się. zdecydowanie ciasto piękne! i pyszne zapewne ;]
OdpowiedzUsuńKarmelitka, pyszne, mocno jabłkowe, polecam!
UsuńTe wszystkie dodatki do "normalnej" szarlotki muszą być genialne.
OdpowiedzUsuńKabamaiga, z jabłkami smakują doskonale. Pozdrawiam
UsuńBoskie ciasto!
OdpowiedzUsuńJak tylko będę miała papierówki, zaraz piekę.
Amber, polecam bardzo, upiec koniecznie! Pozdrawiam
UsuńTakie ciacho lepsze nawet od pizzy :D
OdpowiedzUsuńAurora, zdecydowanie, hihihi
UsuńBardzo dźwięczna nazwa.
OdpowiedzUsuńCzy myślisz, że z porzeczkami byłoby dobre?
Nie przepadam za jabłkami w cieście :]
Magda, na pewno dobre, stworzysz całkiem nowe ciasto. Do nadzienia dodałaby jednak odrobinę skrobi kukurydzianej, ze względu na sok z porzeczek :) Pozdrawiam
Usuń