wtorek, 17 lipca 2012

jagodzianki bez drożdży


Jagodzianki z ciasta kruchego, na bazie trzech rodzajów mąki, cynamonu, octu winnego i gęstego jogurtu naturalnego. Z tak przygotowanego ciasta formuje się rożki, które po upieczeniu mają delikatną, cieniutką warstwą ciasta i obfite jagodowym nadzieniem. Przepis na doskonałe jagodzianki bez drożdży pochodzi od Anny z bloga Addio pomidory.


160 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
40 g semoliny
60 g masła
25 g octu winnego
75 g gęstego jogurtu naturalnego
45 g cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jogurt i ocet winny. Sprawnie i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny. 


215 g jagód
20 g cukru pudru
10 g mąki ziemniaczanej

Jagody wymieszać z mąką i cukrem. Nagrzać piekarnik do temperatury 160º C. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, pokroić na kwadraty o boku 12 centymetrów. Nałożyć jagodowe nadzienie i składać do formy trójkąta, dokładnie skleić brzegi dociskając obie krawędzie do siebie. Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut lub do ładnego zrumienienia. Po przestudzeniu polukrować.

20 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja! A jako, iż ciasto kruche uwielbiam na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna, są doskonałe więc polecam. Pozdrawiam

      Usuń
  2. ja dziś piekę te Liski ,a jutro te Anny i Kamili*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alusia, jak się cieszę, że pieczesz :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pyszne!
    I te kwiaty maku.
    Bardzo romantycznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, łapałam słoneczne chwile :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny, nietypowy przepis! A jagodzianki niezależnie od ciasta muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny Kąsek, nietypowe, ale przepyszne, bardzo polecam :)

      Usuń
  5. Wspaniale wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. genialne!
    nigdy bym nie wpadła na pomysł z takimi jagodziankami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, gdybym nie zobaczyła u Anny, też bym nie wpadła :)

      Usuń
  7. oj takie jagodzianki są boskie! kupuje takie kruche w pobliskiej piekarni i umieram z zachwytu nad nimi! wiecznie sobie obiecuję, że sama spróbuje takie wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, polecam, z kupnymi nieporównywalnie dobre, pozdrawiam

      Usuń
  8. też je piekłam, pyszne są, fajna alternatywa dla tradycyjnych jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martex, fajnie, że podzielasz moje zdanie. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Bardzo mi się podobają. Może też takie upichcę?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, polecam, przepis Anny jest doskonały :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Kupiłam jagody, aby zrobić jagodzianki, a może rożki.. Oj, Anna wie co dobre, tak samo jak Kamilka:):):)
    Śliczne Ci wyszły i kuszą mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, oj Anna, na pewno wie :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect