Wilgotne i puszyste ciasto na bazie kwaśnej śmietany i mielonych migdałów z dodatkiem soczystych czereśni. Czereśnie można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Proste w przygotowaniu ciasto czereśniowe z migdałami umili każde spotkanie przy kawie.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
100 g oleju
1 szklanka czereśni
30 g płatków migdałowych
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać śmietanę, olej, ekstrakt migdałowy i wszystko razem zmiksować. Do miski przesiać mąką, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie i posypać płatkami migdałowymi, wszystko lekko wcisnąć w ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 45 minut do czasu, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Upieczone ciasto odstawić na 5 minut, a następnie wyciągnąć z formy do ostudzenia.
W tym roku moje czereśnie zostały pożarte przez niecne szpaki;( Lubię takie letnie ciasta z owocami, kojarzą mi się z wakacjami u babci;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, wielka szkoda,ale faktycznie sprawdza się welon Guli :) Pozdrawiam
UsuńJakie wysokie ciasto:) Super:)
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna, u mojej mamy czereśni chroni mój welon ślubny;) Sprawdza się na 5+:)
Gula, welon to niezły patent :) Pozdrawiam
Usuńoch, wybrałabym się na taka kawkę z Tobą i ten kawałeczek ciasta (nie jeden:))) miłego dnia!
OdpowiedzUsuńGosiu, przybywaj :)
Usuńczereśni w tym roku na działce mało... tylko do poskubania :(
OdpowiedzUsuńOla, może w przyszłym roku przepis się przyda. Pozdrawiam
UsuńOd razu mówię, że jest genialne, bo z doświadczenia wiem, że kiedy do ciasta leci śmietana, ciacho wychodzi nieziemsko wilgotne i rozpływa się w ustach! uwielbiam takie wypieki:)
OdpowiedzUsuńAntenka, zgadzam się, bardzo smacznie wypada dodatek śmietany :) Pozdrawiam
UsuńOj tak.. idealne połączenie smaków. Ja też takie ciasto piekłam, po prostu pycha :-)
OdpowiedzUsuńGrażyna, dziękuję :) Pozdrawiam
UsuńPyszne ciacho z udziałem wspaniałych czereśni! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńEwa, dziękuję :)
UsuńPorywam kawałek!
OdpowiedzUsuńTego z jagodami też;)
Magda, bardzo proszę :) Pozdrawiam
Usuńtakie ciasta lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńDominika, ja też :)
Usuńapetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńZauberi, dziękuję :)
UsuńCzereśnie i migdały w cieście!
OdpowiedzUsuńCo za słodka rozpusta.
Amber, oj słodka, słodka. Pozdrawiam
UsuńŚwietne połaczenie smaków. Z pewnoscią bardzo mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńMajana, jestem o tym przekonana. Pozdrawiam
UsuńO tak, umili każde spotkanie przy kawie.
OdpowiedzUsuńKabamaiga, umiliło, sprawdzony patent :) Pozdrawiam
UsuńNie piekłam jeszcze nic z czereśniami, muszę to nadrobić! Przepyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńTyna, koniecznie, pyszne są ciasta z czereśniami :) Pozdrawiam
Usuń