codzienność

poniedziałek, 23 lipca 2012

sałatka z ziarnami quinoa i boćwiną


Świetna, letnia sałatka z ziarnami quinoa i boćwiną, doskonale smakuje gdy się ją poda do pieczonej piersi z kurczaka czy też z grillowanym serem halloumi czy też tofu. Sałatkę można wzbogacić fetą czy też aromatycznymi pomidorami. Przepis na sałatkę pochodzi z bloga Bea w Kuchni.

150 g ziaren quinoa
400 g zielonych części liści boćwiny
2 cebule dymki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżki oleju sezamowego
3 ząbki czosnku
skórka i sok z 1 cytryny
garść orzechów 


Ziarna quinoa starannie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie zagotować w podwójnej ilości wody, posolić i gotować około 7 minut, a następnie pozostawić na kilka minut pod przykryciem do napęcznienia. Liście boćwiny umyć i poszatkować. Sos sojowy wymieszać w miseczce z miodem i otartą skórką z cytryny. Rozgrzać olej na głębokiej patelni, dodać posiekany czosnek i cebulkę bez szczypioru i poddusić nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodać boćwinę oraz sos sojowy i dusić warzywa regularnie mieszając do miękkości. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny. Szczypior umyć i poszatkować. Orzechy zrumienić na suchej patelni i rozdrobnić na średniej wielkości kawałki. Warzywa wymieszać z przestudzonymi ziarnami quinoa, orzechami, szczypiorem i doprawić do smaku.

10 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Tak z rana sobie myślę,ze zrobię taką sałatkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to bardzo dobry pomysł :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zjadłabym z wielką przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, a udało Ci się kupić boćwinę? Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ależ smakowicie to wygląda! Super sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo polecam, jest świetna :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Aniu, zgadzam się, żałuję, że dopiero w tym roku posadziłyśmy boćwinę. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect