Przepyszne połączenie kruchych babeczki ze słodkim krem fiołkowym na bazie mascarpone i konfitury z płatków fiołka, ozdobione fiołkową galaretka i cudownymi kwiatkami. Korpusy babeczek można upiec dzień przed planowanym podaniem. Przepis na tarteletki z fiołkowym kremem dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
szczypta soli
Połączyć mąkę, sól, cukier puder i
masło. Dodać jajko i miksować, aż składniki dobrze się połączą.
Przełożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką, ugniatać delikatnie, aż
stanie się gładkie. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na
30 minut. Na
oprószonym mąką
blacie rozwałkować ciasto, wykroić krążki i nimi wyłożyć foremki.
Ponakłuwać ciasto
widelcem i wstawić foremki na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do
temperatury 190° C, wstawić foremki do piekarnika i piec około 17 minut. Wyjąć z
piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
kwiaty fiołka
Ser
mascarpone miksować przez około 2 minuty aż stanie się puszysty, dodać
konfiturę i dobrze wymieszać. Kremem napełnić korpusy tarteletek, na wierzch nałożyć galaretkę oraz ozdobić kwiatami fiołka. Tarteletki schłodzić przed podaniem.
ale maja cudny kolor :)
OdpowiedzUsuńOj, torturujesz mnie! Jakie pyszne i piękne!
OdpowiedzUsuńcudowne! jeeju!
OdpowiedzUsuńwidzę,że fiołki królują :p
Normalnie najwyższy poziom kwiatowy
OdpowiedzUsuńMi już przekwitły fiołki :(
nie mam ogrodu, a z doniczki przecież nie wyczaruję !!
OdpowiedzUsuńAle podziwać sobie troche mogę :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
a ja podziwiam i chętnie posmakowałabym :)
Usuńserdeczności Kamila :)
Piękny pomysł. Wyglądają tak ładnie! :)
OdpowiedzUsuńAle cudne :)
OdpowiedzUsuńJakie słodkie cudeńka:-)
OdpowiedzUsuń