Galantyna z kurczaka to doskonały sposób podanie drobiu na zimno. Ta aromatyczna i pyszna rolada z kurczaka, nadziana konserwową papryką oraz omletem z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.
2 jajka
2 łyżki wody
1 łyżka mąki pszennej
pęczek natki pietruszki
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
sól
pieprz
sól
pieprz
Jaja dobrze rozbić widelcem, dodać wodę, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną i usmażyć omlet z obu stron.
1 kurczak
300 g papryki konserwowej
sól
pieprz
majeranek
słodka papryka w proszku
2 łyżki oleju
Kurczaka wyluzować z kości, delikatnie rozbić, równo rozłożyć na blacie skórą do dołu, posypać solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Na tym ułożyć omlet oraz pokrojoną w paski paprykę. Wszystko to razem ściśle zrolować, dokładnie obwiązać bawełnianą nicią. Roladę posmarować olejem i posypać równomiernie przyprawami. Roladę ułożyć na blasze do pieczeni, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C, piec przez około 60 minut, aż się ładnie zrumieni. Roladę ostudzić i odstawić w chłodne
miejsce, najlepiej na noc. Po tym czasie usunąć nić i podawać na zimno,
pokrojoną w plastry.
mega apetycznie i kolorowo :) to lubie!
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmm jakie pychotki:)
OdpowiedzUsuńPiękna jest i na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę umiejętności luzowania kurczaka...Ja nawet się nie zbaieram, bo penie nie dałabym rady.
OdpowiedzUsuńCudny Twój kurczak, mogę popodziwiać:-)
Marzenko, nigdzie nie pisałam o samodzielnym luzowaniu, moi kochani pomocnicy to umieją :) Buźka!
UsuńWygląda, dostojnie, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńTaką galantynę to nawet taki mięsny niejadek jak ja z chęcią zje :-)
OdpowiedzUsuńMmmm, pysznie!:)
OdpowiedzUsuń