codzienność

środa, 16 kwietnia 2014

galantyna z kurczaka


Galantyna z kurczaka to doskonały sposób podanie drobiu na zimno. Ta aromatyczna i pyszna rolada z kurczaka, nadziana konserwową papryką oraz omletem z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.


2 jajka
2 łyżki wody
1 łyżka mąki pszennej
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
sól
pieprz


Jaja dobrze rozbić widelcem, dodać wodę, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną i usmażyć omlet z obu stron. 


1 kurczak 
300 g papryki konserwowej
sól
pieprz
majeranek
słodka papryka w proszku
2 łyżki oleju

Kurczaka wyluzować z kości, delikatnie rozbić, równo rozłożyć na blacie skórą do dołu, posypać solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Na tym ułożyć omlet oraz pokrojoną w paski paprykę. Wszystko to razem ściśle zrolować, dokładnie obwiązać bawełnianą nicią. Roladę posmarować olejem i posypać równomiernie przyprawami. Roladę ułożyć na blasze do pieczeni, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C, piec przez około 60 minut, aż się ładnie zrumieni. Roladę ostudzić i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na noc. Po tym czasie usunąć nić i podawać na zimno, pokrojoną w plastry.

8 komentarzy:

  1. mega apetycznie i kolorowo :) to lubie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmmmmm jakie pychotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna jest i na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę umiejętności luzowania kurczaka...Ja nawet się nie zbaieram, bo penie nie dałabym rady.
    Cudny Twój kurczak, mogę popodziwiać:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, nigdzie nie pisałam o samodzielnym luzowaniu, moi kochani pomocnicy to umieją :) Buźka!

      Usuń
  5. Wygląda, dostojnie, kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką galantynę to nawet taki mięsny niejadek jak ja z chęcią zje :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect