Pyszna, bardzo wilgotna, mocno pomarańczowa babka na maślance. Babka jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tylko dobrze połączyć składniki. Przepis na babkę pomarańczową na maślance dodaję do akcji Wielkanocne Smaki.
W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać olej, maślankę oraz sok i skórkę z pomarańczy i ubić. Do masy dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać, tak by składniki się połączyły. Masę wylać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki maślanki
1 szklanka oleju
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki maślanki
1 szklanka oleju
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
2 łyżki kaszki manny
100 g cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
Na każdym zdjęciu ta babka krzyczy: Jestem pyszna
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie ta babka. Drukuję przepis, pewnie zrobię na święta:)
OdpowiedzUsuńtakiej babki na maslence jeszcze nigdy nie jadlam, ale podejrzewam, ze musi byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńTo lubię!
OdpowiedzUsuńTakie właśnie babki lubię :-)
OdpowiedzUsuńBabka na maślance to dla mnie nowość, ale już ją kocham :)
OdpowiedzUsuńW to, że babka jest wilgotna i puszysta, to akurat wierzę. Składniki mi o tym " mówią" :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ale u Ciebie wiosennie i świątecznie:)
OdpowiedzUsuńBabka piękna!
Wygląda przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuńAlez u Ciebie Kamilo wiosna ;) A babka na maslance dodaje jej uroku!
OdpowiedzUsuńPomarańczowa babka? Z wielką chęcią :-D
OdpowiedzUsuńSuper! Na maślance nie robiłam jeszcze. Prezentuje się bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńPomarańczowe są super. :)
Mama piecze u nas babki. Jednak jakby się zdarzyło, że ja muszę to walę jak w dym do Ciebie:-)
OdpowiedzUsuń