niedziela, 13 kwietnia 2014

Colomba Pasquale


Colomba Pasquale według źródła to włoskie tradycyjne ciasto wielkanocne. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami, ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego. Obecnie dostępne są różne typy tego wielkanocnego przysmaku, mogą być wzbogacone w krem, owinięte w różne dodatki lub posypane migdałami czy innymi bakaliami. Korzeni tej tradycji można dopatrywać się w Biblii, w Starym Testamencie, w opowieści o Noe, występuje gołębica z gałązką oliwną w dziobie, która po powszechnej powodzi zwiastuje opadnięcie wód, a w wymiarze religijnym pojednanie między Bogiem a ludźmi. Z Colombą wiąże się kilka legend, jedna z nich głosi, że ciasto zostało po raz pierwszy wypieczone w Pawii w 750 roku. Ubogi cukiernik upiekł ciasto w nadziei, że zapanuje w mieście pokój. Pawia była bowiem w stanie wojny z królem Alboino. Ten prosty gest skruszył serce najeźdźcy i w konsekwencji doprowadził go do wycofania się z zamiarów podbicia miasta. Inna legenda mówi, że podczas walki oddziałów żołnierzy Fryderyka Barbarossy ze Związkiem Gmin Lombardzkich, na sztandarze rydwanu usiadły dwa gołębie symbolizujące powodzenie dla armii mediolańskiej. Niezależnie od legendy, warto spróbować tego pysznego ciasta, trudność zrobienia ciasta tkwi w pracochłonności. Ważne jest, żeby się nie spieszyć w przygotowywaniu ciasta, pozwolić aby dobrze wyrosło. Przepis na doskonałą gołębicę wielkanocną pochodzi z książki Carol Field "The Italian Baker", przepis dodaję do akcji Wielkanocne Smaki.


20 g drożdży
13 g cukru
125 g wody
3 żółtka
70 g mąki pszennej


W miseczce wymieszać ciepłą wodę z cukrem i drożdżami, odstawić na 10 minut. Dodać rozbełtane żółtka i mąkę, wymieszać, przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić na 30 minut, zaczyn powinien podwoić swoją objętość.


6 g drożdży
75 g wody
45 g masła 
210 g mąki pszennej 

W misce wymieszać wodę z drożdżami, odstawić na 10 minut. Dodać zaczyn, miękkie masło i mąkę, wymieszać do połączenia się składników. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić na 2 godziny, aż ciasto podwoić swoją objętość.  


145 g cukru
20 g miodu
3 żółtka
6 g ekstraktu waniliowego
skórka z 2 pomarańczy
115 g masła
250 g mąki pszennej
5 g soli
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 

Do miski z ciastem dodać cukier, miód, wanilię, startą skórkę z pomarańczy, masło i żółtka. Całość zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i miksować całość do wyrobienia gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do czystej miski posmarowanej olejem, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 3 godziny, aż ciasto potroi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto powinno mieć wiele pęcherzy powietrza. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, dodać skórkę kandyzowaną i wyrabiać je przez chwilę dłońmi, aż skórka połączy się z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część zrolować dłońmi na gruby wałek i wyłożyć nimi formę w kształcie gołębicy. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
 


50 g mielonych migdałów
130 g cukru pudru
2 białka
40 g migdałów
30 g cukru perlistego

Wymieszać migdały z cukrem i białkiem, tak by masa była łatwa do rozprowadzenia po cieście. Masę delikatnie rozprowadzić po wyrośniętym cieście, wierzch posypać migdałami i cukrem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170
° C i piec jeszcze przez 40 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. 






Wielkanocne Smaki - edycja IV

10 komentarzy:

  1. nie wiedziałam, że taka gołębica jest tradycyjnym włoskim wypiekiem. Ile to się można na blogach dowiedzieć :] bardzo ciekawa sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie wypieki :) wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała jest. Robiłam w zeszłym roku, była przepyszna! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. udała się na 6 i to z plusem, a raczej z kilkoma plusami , to jest moje najukochańsze ciasto z ukochanych

    OdpowiedzUsuń
  5. Gołębicy pozazdrođciliby nawet Włosi,bardzo udana!
    Uwielbiam to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne, jeszcze o takim nie słyszałam:)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. o, i ja się czegoś nauczyłam.. no proszę :)
    PS. Upiekła Ci się doskonale

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna ta ptaszyna ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. No zobacz jak to kształt zmienia znaczenie ciasta:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne ciasto z historią w tle

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect