codzienność

sobota, 12 kwietnia 2014

babeczki z kremem z białej czekolady i marakui

 
Przepyszne połączenie kruchych babeczki ze słodkim krem z białej czekolady i lekko kwaśnym, bardzo aromatycznym kremem z owoców marakui. Korpusy babeczek można upiec dzień przed planowanym podaniem. Babeczki z kremem z białej czekolady i marakui inspirowane przepisem Doroty, są idealna na Światowy Dzień Czekolady.


 150 g białej czekolady
125 ml śmietany kremówki

Śmietanę kremówkę podgrzać, do zagotowania. Ściągnąć z palnika, wrzucić posiekaną białą czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewien czas mieszając. Krem czekoladowy przelać do miseczki, odstawić do lodówki do schłodzenia. Schłodzony krem ubić do otrzymania sztywnej masy. 



250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
szczypta soli 
krem marakujowy

Połączyć mąkę, sól, cukier puder i masło. Dodać jajko i miksować, aż składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką, ugniatać delikatnie, aż stanie się gładkie. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, wykroić krążki i nimi wyłożyć foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190° C, wstawić foremki do piekarnika i piec około 17 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Do korpusów babeczek do połowy nałożyć kremu z białej czekolady, dopełnić kremem marakujowym. Babeczki schłodzić w lodówce. 

4 komentarze:

  1. CUDNE!!!!!
    Częstujemy się i pozdrawiamy serdecznie :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, ależ one muszą być boskie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne! Apetycznie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sam krem wywołał u mnie pożądanie, a tearz to...:-) Idę jeść śniadanie;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect