Przepyszne połączenie kruchych babeczki ze słodkim krem z białej czekolady i lekko kwaśnym, bardzo aromatycznym kremem z owoców marakui. Korpusy babeczek można upiec dzień przed planowanym podaniem. Babeczki z kremem z białej czekolady i marakui inspirowane przepisem Doroty, są idealna na Światowy Dzień Czekolady.
150 g białej czekolady
125 ml śmietany kremówki
Śmietanę kremówkę podgrzać, do zagotowania. Ściągnąć z palnika, wrzucić posiekaną białą czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewien czas mieszając. Krem czekoladowy przelać do miseczki, odstawić do lodówki do schłodzenia. Schłodzony krem ubić do otrzymania sztywnej masy.
250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
Połączyć mąkę, sól, cukier puder i
masło. Dodać jajko i miksować, aż składniki dobrze się połączą.
Przełożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką, ugniatać delikatnie, aż
stanie się gładkie. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na
30 minut. Na oprószonym mąką
blacie rozwałkować ciasto, wykroić krążki i nimi wyłożyć foremki.
Ponakłuwać ciasto
widelcem i wstawić foremki na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do
temperatury 190° C, wstawić foremki do piekarnika i piec około 17 minut,
aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z
piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Do korpusów babeczek do połowy nałożyć kremu z białej czekolady, dopełnić kremem marakujowym. Babeczki schłodzić w lodówce.
CUDNE!!!!!
OdpowiedzUsuńCzęstujemy się i pozdrawiamy serdecznie :):)
Tapenda
Ojej, ależ one muszą być boskie :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! Apetycznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńJuż sam krem wywołał u mnie pożądanie, a tearz to...:-) Idę jeść śniadanie;-)
OdpowiedzUsuń