Pâté z kurzych wątróbek to prosty do przygotowania pasztecik, w kilka minut można przygotować elegancką przekąskę nie tylko na świąteczny stół. Pâté z kurzych wątróbek, to smarowidło do przyrządzenia na jednej patelni, oprócz wątróbek do masy dodajemy masło, suszone pomidory, oregano, parmezan oraz ocet balsamiczny, który dodaje słodyczy i ożywiła smak. Pyszne pâté z kurzych wątróbek z suszonymi pomidorami przygotowane na podstawie przepisu Moniki.
500 g drobiowych wątróbek
2 szklanki mleka
75 g masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki octu balsamicznego
8 suszonych pomidorów
sól
pieprz
Wątróbki oczyść, przełożyć do miski i zalać mlekiem, pozostawić przynajmniej na godzinę, a potem dobrze odsączyć. Na patelni rozpuść odrobinę masła, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać wątróbki i smażyć jeszcze przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Kiedy wątróbka się przyrumieni wlać ocet balsamiczny i dodać oregano, smażyć jeszcze minutę. Wątróbkę przełóż do blendera, dodać parmezan i zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekane pomidory i delikatnie wymieszać. Pâté przełożyć do pojemnika i pozostawić do ostygnięcia, wierzch polać rozpuszczonym masłem, przechowywać w lodówce.
Z suszonymi pomidorami jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić:)
Magda, czas, oj czas :)
UsuńSkończyłam swoje śnaidanie, a nadmienię, że była to bułka z pate właśnie i wchodzę do Ciebie, a tu...normalnie uśmiech nie schodzi mi do teraz;-)) A dodatek pomidorów- boski. Kupuję pomysł:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, miło, że przyczyniłam się do piątkowego uśmiechu :) Buźka!
Usuńpatrzac na te cudo wiem, ze bardzo by mi smakowalo :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić
OdpowiedzUsuńTo musi być rewelacyjne. Uwielbiam suszone pomidory.
OdpowiedzUsuń