wtorek, 8 kwietnia 2014

sezamowe babka z tahini


Pyszna, szybka do upieczenia i bardzo wilgotna babka dla wielbicieli chałwy. Babka upieczona z dodatkiem pasty sezamowej tahini, dodatkowo obsypana sezamem, który po upieczeniu tworzy pyszną skorupkę. Sezamową babkę z tahini upieczoną na podstawie tego przepisu dodaję do akcji Wielkanocne Smaki. 


3 jajka
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka oleju
1/2 szklanki tahini
1/2 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki sezamu



W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i mleko, i dobrze wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać tahini i dokładnie połączyć z ciastem. Ciasto przelać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wyspanej sezamem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 



Wielkanocne Smaki - edycja IV

12 komentarzy:

  1. sezamowa? a muszę wypróbować ten patent!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojjoj jak ładnie wygląda:) nie jadłam jeszcze takiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy smakuje podobnie do sezamek?;-) Świetna propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, sezamki są bardzo sezamkowe, ta babka mniej, ale naprawdę jest pyszna :) Buźka!

      Usuń
  5. Kusząca, a ta sezamowa skorupka wygląda super!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo innowacyjnie. Podoba mi się ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak ta skorupka kuszącą i to jak , sama babka przepiękna

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ rewelacyjnie się prezentuje ta babka Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja Mamunia by się w niej zakochała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda, ciekawa jestem smaku :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect