Pyszna, szybka do upieczenia i bardzo wilgotna babka dla wielbicieli chałwy. Babka upieczona z dodatkiem pasty sezamowej tahini, dodatkowo obsypana sezamem, który po upieczeniu tworzy pyszną skorupkę. Sezamową babkę z tahini upieczoną na podstawie tego przepisu dodaję do akcji Wielkanocne Smaki.
3 jajka
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1/2 szklanki tahini
1/2 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki sezamu
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i mleko, i dobrze wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać tahini i dokładnie połączyć z ciastem. Ciasto przelać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wyspanej sezamem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
3 jajka
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1/2 szklanki tahini
1/2 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki sezamu
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i mleko, i dobrze wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać tahini i dokładnie połączyć z ciastem. Ciasto przelać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wyspanej sezamem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
sezamowa? a muszę wypróbować ten patent!
OdpowiedzUsuńojjoj jak ładnie wygląda:) nie jadłam jeszcze takiej:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńCzy smakuje podobnie do sezamek?;-) Świetna propozycja:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, sezamki są bardzo sezamkowe, ta babka mniej, ale naprawdę jest pyszna :) Buźka!
UsuńKusząca, a ta sezamowa skorupka wygląda super!:)
OdpowiedzUsuńBardzo innowacyjnie. Podoba mi się ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O tak ta skorupka kuszącą i to jak , sama babka przepiękna
OdpowiedzUsuńAleż rewelacyjnie się prezentuje ta babka Kamilko!
OdpowiedzUsuńMoja Mamunia by się w niej zakochała :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl