Makaron ze szparagami, krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim, to pyszne i bardzo sycące danie. Ten ekspresowy sos z krewetkami, zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim, można przygotować w czasie gotowania makaronu.
250 g makaronu
250 g zielonych szparagów
200 g krewetek
1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
200 g krewetek
1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę, masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, dodać obrane krewetki, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor, dodać sok z cytryny i posiekany czosnek niedźwiedzi i jeszcze chwilę smażyć. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Na trzy minuty przed końcem gotowania dorzucić do makaronu pokrojone na kawałki szparagi. Odcedzić makaron ze szparagami, dodać do sosu i wymieszać.
ach ach ach! połączenie idealne! nie mogłaś przygotować nic lepszego: szparagi, krewetki, czosnkek.. cudna kompozycja! pozwól, że i ja sobie taką przygotuję;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne danie :)))
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na szparagi. Jeszcze nie jadłam w tym roku.
Pyszności, lubię bardzo:))
OdpowiedzUsuńZjadłaby teraz!
Krewetki ze szparagami to pyszne połączenie. Jeszcze pamiętam tę Twoją sałątkę z zeszłego roku. Czas ją powtórzyć:-) Makaronik też niczego sobie;-)
OdpowiedzUsuńNo proszę, a ja z krewetkami szparagów do tej pory nie łączyłam - makaronik pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńwidziałam ten przepis już kilka dni temu, ale nie miałam czasu niczego skrobnąć. Tak czy owak mysałam o nim, wieć swoimi myślami sie podzielę. Jako praktyk doszłam do wnisku, że 2 łyżki oliwy nie wystarczą ;)
OdpowiedzUsuńTo się znów pomądrowałam ! :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, ja nie przepadam zbytnio za tłustymi potrawami, więc tak się zawsze staram, by starczyła mi ta ilość, ale przecież w razie potrzeby zawsze można dodać więcej, prawda? Pozdrawiam
UsuńNaprawdę smaczne polaczenie i bardzo proste do wykonania tylko maly mankament ze sosik raczej nie wychodzi warzywa są dość suche nie wiem czy ja coś źle zrobilam czy to tak ma być
OdpowiedzUsuńUnknown, polecam w takim razie dodać więcej masła albo oliwy, wszystko to kwestia gustu, ja raczej wolę mniej :)
Usuń