codzienność

środa, 23 kwietnia 2014

fiołkowe placuszki


Pyszne, bardzo delikatne placuszki z serka ricotta aromatyzowane płatkami fiołka zasmakują małym i dużym. Przepis na fiołkowe placuszki dodaję do akcji Jem kwiaty 2014. 


250 g ricotty  
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mleka 
 1 jajko
2 żółtka
1 łyżka oliwy
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki płatków fiołka
cukier puder

W misce ubić ricottę, oliwę, mleko i jajka z cukrem, dodać szczyptą soli, mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem dobrze wymieszać. Do masy dodać płatki fiołka i delikatnie połączyć składniki. Miskę przykryć i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć niewielkie placuszki z obu stron przez kilka minut. Placuszki podawać osypane cukrem pudrem. 
 


12 komentarzy:

  1. Takie bajeczne te placuszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, szkoda, fiołki tak szybko przekwitają :( Buźka!

      Usuń
    2. Kamilka , mam to samo poczucie straty ich szybkiego przekwitania :(

      Usuń
  2. A mogę zrobić bez fiołków;-)? Bo nie mam...;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, pewnie, że tak, dodaj tylko wtedy wanilii :) Buźka!

      Usuń
  3. Wyglądają tak smacznie i delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzą mi się takie na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam fiołków ;)) Placuszki prezentują się przepysznie i chętnie się na nie skuszę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ,pyszne placuszki. :) Fiołeczki dodają im uroku.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię jeść kwiaty...
    Twoje placuszki muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie placuszki z ricottą, szczególnie na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. są takie delikatne.. porywam na sniadanie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect