Pyszne, bardzo delikatne placuszki z serka ricotta aromatyzowane płatkami fiołka zasmakują małym i dużym. Przepis na fiołkowe placuszki dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
250 g ricotty
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mleka
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki mleka
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka oliwy
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki płatków fiołka
cukier puder
W misce ubić ricottę, oliwę, mleko i jajka z cukrem, dodać szczyptą soli, mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem dobrze wymieszać. Do masy dodać płatki fiołka i delikatnie połączyć składniki. Miskę przykryć i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć niewielkie placuszki z obu stron przez kilka minut. Placuszki podawać osypane cukrem pudrem.
Takie bajeczne te placuszki
OdpowiedzUsuńAluś, szkoda, fiołki tak szybko przekwitają :( Buźka!
UsuńKamilka , mam to samo poczucie straty ich szybkiego przekwitania :(
UsuńA mogę zrobić bez fiołków;-)? Bo nie mam...;-(
OdpowiedzUsuńMarzenko, pewnie, że tak, dodaj tylko wtedy wanilii :) Buźka!
UsuńWyglądają tak smacznie i delikatnie!
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam fiołków ;)) Placuszki prezentują się przepysznie i chętnie się na nie skuszę ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękne ,pyszne placuszki. :) Fiołeczki dodają im uroku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Lubię jeść kwiaty...
OdpowiedzUsuńTwoje placuszki muszą być pyszne!
Lubię takie placuszki z ricottą, szczególnie na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńsą takie delikatne.. porywam na sniadanie
OdpowiedzUsuń