Miąższ owoców marakui jest idealny, by przygotować z niego orzeźwiający, słodko - kwaśny krem. Krem jest bardzo prosty do wykonania i doskonale nadaje się by zrównoważyć słodycz tarty lub deseru z dodatkiem herbatników. Trudno też powstrzymać się przed podjadaniem łyżeczką prosto ze słoiczka. Przepyszny krem marakujowy przygotowany na podstawie tego przepisu, warto mieć lodówce.
5 marakui
125 g cukru
60 g masła
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
125 g cukru
60 g masła
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
W garnku podgrzać masło, cukier, sok z cytryny oraz pulpę z marakui, często mieszając. W misce ubić jajka na puszystą pianę, cały czas ubijając dodać gorącą zawartość garnka, połączyć całość i przelać z powrotem do garnka. Masę ponownie podgrzać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Krem przelać do słoiczka, ostudzić i przechowywać w lodówce.
Wygląda na niesamowicie smaczny!
OdpowiedzUsuńWOW! To musi bosko smakować :)
OdpowiedzUsuńpełna egzotyka, pyszna jak sadzę
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę gdzieś go wykorzystać :D
OdpowiedzUsuńpierwsze widzę, pierwsze słyszę, ale jestem zachwycona!:D
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam taki krem w restauracji jako deser i muszę powiedzieć, że był pyszny. A ten przygotowany w domu musi być o niebo lepszy :)
OdpowiedzUsuńOoooooo... to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJuż drugi krem, którego pragnę;-) Pierwszy to ten Alutkowy;-)
OdpowiedzUsuń