środa, 9 kwietnia 2014

mus fiołkowy


Delikatny mrożony mus o aromacie fiołków podany w towarzystwie kiwi i konfitury z płatków fiołka. Przepyszny mus fiołkowy przygotowany na podstawie przepisu Bożeny Sikoń, dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.


250 ml mleka
1/2 szklanki kwiatów fiołka
5 żółtek
120 g cukru
200 g śmietanki kremówki
8 g żelatyny w płatkach
kwiaty fiołka
kiwi

Do metalowej miski wlać mleko, wsypać cukier, dołożyć żółtka i kwiaty fiołka, wszystko dokładnie wymieszać. Miskę ustawić na garnku z wodą i ogrzewać do lekkiego zagęszczenia, następnie całość przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę w płatkach zalać dużą ilością zimnej wody, a śmietanę ubić. Do żelatyny dodać część musu bawarskiego, rozpuścić, a następnie połączyć z pozostałym musem i ubitą śmietanką i dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremek i odstawić do zamrażalnika. Na talerzu ułożyć obrane i pokrojone kiwi, na niej postawić wyjęty z formy mus fiołkowy, ozdobić talerz konfiturą oraz kwiatami fiołka.




15 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie! :)
    Ty to jesteś miłośniczką kwiatów. :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziewczyno, jesteś artystką! piękne, chętnie spróbowałabym tego musu, musi smakować bajecznie. Nigdy fiołków nie jadłam :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie. Bardzo ciekawa jestem smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ u Ciebie letnio się już zrobiło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale. Szkoda mi tylko tych kwiatków. Zdecydowanie wolę na nie patrzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu poezja... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis, nie jadłam takiego deseru ale wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ten mus musi być obłędny :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. i jak cudowanie podany!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dlaczego u Ciebie taka piękna wiosna, a u nas szaro, mokro i ponuro...;-(
    Cudne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, ja umilam sobie tą szarą rzeczywistość :) Buźka!

      Usuń
  12. Cudownie to wygląda :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Co za mussssss!
    Delektuję się przez ekran...

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis z cyklu: Kamila gotuje w ogrodzie :D
    A tak w ogóle Kamilo, to ty masz chyba pole tych fiołków. Ja z doniczką, to raczej bym nie powalczyła długo z takim menu ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect