Pyszne i bardzo wilgotna babeczki z domowej roboty ajerkoniakiem. Babeczki są szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować
składniki, a likier doskonale harmonizuje smak babeczek. Przepis na babeczki z ajerkoniakiem dodaję do akcji Wielkanocne Smaki.
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, likier i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Obłędne!
OdpowiedzUsuńSpokojnych, Radosnych Świąt życzę!
Jakie pyszności:-)
OdpowiedzUsuńFajne są takie malutkie babeczki, a ajerkoniak sprawia, że są jeszcze fajniejsze :-) Wesołych Świąt Kamilo! :-)
OdpowiedzUsuńPrzekonały mnie. Może nie wyglądają oszałamiająco, ale jestem ciekawa tego ajerkoniaku :)
OdpowiedzUsuńFajny kształt mają :)
OdpowiedzUsuńalez one urocze :) bardzo mi sie podobaja!
OdpowiedzUsuńKochana Kamilo ;* zdrowych, spokojnych, rodzinnych swiat ;*
OdpowiedzUsuńŚliczne są te babeczko Kamilko. Wesołych Świąt, kochana :*
OdpowiedzUsuń