codzienność

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

schab z nadzieniem jabłkowo - żurawinowym


Pyszny rolowany schab ze słodko - kwaśnym nadzieniem, wykonanym z brązowego cukru, cydru, octu jabłkowego oraz suszonych jabłek i żurawin, doprawiony imbirem, gorczycą, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Tak upieczony schab można podawać na ciepło lub zimno, wtedy należy go całkowicie schłodzić i wstawić do lodówki na noc. Schab z nadzieniem jabłkowo - żurawinowym przygotowany na podstawie tego przepisu jest idealny nie tylko na święta.


1500 g schabu
1 szklanka cydru
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szalotka
1 1/2 szklanki suszonych jabłek
1/2 szklanki suszonych żurawin
kawałek korzenia imbiru
1 łyżka nasion gorczycy
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
4 liście laurowe
sól
pieprz 

Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę szalotkę, suszoną żurawinę, pokrojone w kostkę jabłka, starty na tarce imbir, ziele angielskie, pieprz cayenne, gorczycę, cukier, wlać cydr oraz ocet i całość zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować całość do czasu, aż jabłka zmiękną. Nadzienie odcedzić, pozostawiając w garnku płyn. Schab rozkroić na półtora centymetrowy płat, natrzeć go solą i pieprzem. Nadzienie wyłożyć równomiernie na schab. Mięso dobrze zrolować, związać sznurkiem, na wierzchu ułożyć liście laurowe. Schab ułożyć w garnku, wlać płyn od gotowania nadzienia, garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 60 minut, aż mięso się ładnie zrumieni. 

8 komentarzy:

  1. mniammmmm żurawiną osttanio faszerowałam schabik, ale jabłuszko?:d mniammmmm już mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tyle - rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znęcił mnie tutaj zapach schabu!
    Pyszne nadzienie i dodatek cydru czynią zeń schab doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda ten schabik .:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Konkretny kawała mięsa. Świetnie zrobiony. Zapragnęłam go z całych sił. Trza sobie zrobić. Samo się nie urodzi ! ;)
    Podoba mi się to, że do pieczenia zosał wykonany płyn od przygotowania nadzienia. Sądzę, że w ten sposób mięso uzyska kosmiczny aromat.



    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakby tak sobie też jakąś roladę zmontować? Smaka mi narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na święta idealny. Pachnie przez monitor:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny schab, zapisuję postaram się go zrobić na święta :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect