codzienność

niedziela, 6 kwietnia 2014

rurki z fiołkową bitą śmietaną


Prosiaczek wstał wcześnie tego ranka, by uzbierać bukiecik fiołków. 
Gdy je uzbierał i włożył do wazonika, nagle pomyślał sobie, 
że jeszcze nigdy nikt nie uzbierał bukiecika fiołków dla Kłapouchego. 
I im bardziej o tym myślał, tym bardziej sobie myślał, 
jak to smutno być Zwierzęciem, 
dla którego jeszcze nigdy nikt nie uzbierał bukiecika fiołków. 
Więc wybiegł znów z domu i powtarzał sobie w myśli: 
"Kłapouchy, Fiołki, Fiołki, Kłapouchy", 
żeby nie zapomnieć, bo to był taki Dzień Zapominalski. 
Więc uzbierał spory pęczek fiołków i szedł sobie, 
i wąchał je, aż zaszedł do Kłapouchego (...)
- Myślę… - zaczął Prosiaczek nerwowo.
- Nie myśl - rzekł Kłapouchy.
- Myślę, że fiołki są bardzo milutkie - powiedział Prosiaczek. 
To mówiąc, położył swój mały bukiecik przed Kłapouchym i prędko uciekł...
Alan Alexander Milne
Kubuś Puchatek


Idealnie kruche i delikatne rurki nadziane bitą śmietaną z dodatkiem płatków fiołka. Rurki upieczone w wafelnicy na podstawie przepisu Jeni Britton Bauere z książki "Jeni's Splendid Ice Cream for the Home Kitchen", można przechowywać przez kilka dni w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku, jednak najsmaczniejsze są w dniu pieczenia. Rurki należy wypełniać kremem przed samym podaniem. Przepis na rurki z fiołkową bitą śmietaną dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.


2 białka
1/4 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2/3 szklanki mąki pszennej
70 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli 


W misce wymieszać dokładnie białka ze śmietaną, dodać cukier, cukier waniliowy oraz sól i dokładnie wymieszać, dodać roztopione masło oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Rurki wypiekać według instrukcji producenta waflownicy. Wyjąć gorący wafel z maszynki i natychmiast owinąć wokół rączki od drewnianej łyżki lekko przyciskając. Pozostawić do ostudzenia, następnie delikatnie wysunąć łyżkę. 
 

400 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/3 szklanki płatków fiołka
cukier puder

Śmietanę z cukrem ubić, pod koniec ubijania dodać płatki fiołka i jeszcze chwilę ubijać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i nadziewać rurki. Rurki osypać cukrem pudrem. 




18 komentarzy:

  1. Piękno i jeszcze raz piękno
    a rurki wiadomo pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilo, przeszłaś sama siebie! Piękny post, i cytat, i zdjecia, no i sama potrawa kusząca i apetyczna ponad miarę!

    OdpowiedzUsuń
  4. CUUUUUUDOWNE !!!!
    Serdeczności Kochana:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności, rewelacyjny pomysł, chętnie zjadłabym taka. Pamiętam jak byłam mała to mi takie słodkości dziadkowie kupowali na targu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwycający deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. po prostu anielskie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne :) I te połączenie z fiołkami <3 Naprawdę rewelacja :)
    Zapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam waflownicy...:-( Kurde, będą mi się śniły;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia i bardzo apetyczne rurki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszności!!będę musiała sobie takie przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialnie wyglądają te rurki!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect