codzienność

czwartek, 17 kwietnia 2014

mazurek migdałowy z cytrusami


Mazurek na bardzo kruchym spodzie, z migdałowym nadzieniem i różnymi cytrusowymi owocami, pięknie wygląda i doskonale smakuje. Przepis na mazurek migdałowy z cytrusami inspirowany tym przepisem dodaję do akcji Wielkanocne Smaki.  
 

260 g mąki pszennej
180 g masła
90 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
 


Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 15 minut. 


90 g masła
90 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
skórka z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
80 g mielonych migdałów
30 g mąki pszennej 

Jajko zmiksować z masłem, cukrem, skórką z pomarańczy i pastą waniliową, dodać mielone migdały, sól oraz mąkę i wszystko razem wymieszać.  

1 pomarańcza
1 grejpfrut
3 kumkwaty
2 łyżki brązowego cukru 

Cytrusy obrać i pokroić na plastry. Na podpieczonym spodzie wyłożyć krem migdałowy, na wierzchu poukładać cytrusowe, całość posypać cukrem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze około 25 minut. 



Wielkanocne Smaki - edycja IV

9 komentarzy:

  1. Te zatopione w kremie owoce wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten mazurek zapowiada się arcyciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, tak egzotycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię tylko kajmakowy i tak już zostanie, ale co se pooglądam to moje:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Toż to jak obraz wygląda! Prawdziwe dzieło sztuki... :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila,ale czad , normalnie najpiękniejszy mazurek tegoroczny na blogach , cudo Psze Pani

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, jaki piękny jest! Te zatopione w nim cytrusy wyglądają wspaniale. Super !:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z mazurakami to nie jest tak prosto, takie tam słodko, słodko, i słodko mnie w ogóle nie podnieca.
    Bardzo cieszę się, że wraca tradycja aromatycznych mazurków, które zastąpią, te cukrowane i lukrowane ( bez smaku) szajsy !!!!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect