codzienność

czwartek, 15 marca 2012

steki z tuńczyka z sosem miętowym


Filety z tuńczyka doskonale nadają się do smażenia, pieczenia, grillowania oraz gotowania na parze. Dzięki zwartej, jędrnej konsystencji nie rozwalają się podczas obróbki cieplnej. Wyśmienicie sprawdzają się w sałatkach, farszach oraz nadzieniach. Tuńczyk smażony na soli, doskonale smakuje podany z sosem na bazie czosnku, mięty i natki pietruszki z dodatkiem soku z cytryny, octu z czerwonego wina oraz oliwy. Steki z tuńczyka z sosem miętowym to przepis Lucindy Scala Quinnz z programu "Łatwe przepisy na wielki apetyt".


2 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki listków mięty
1 szklanka natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
1/4 szklanki oliwy
sól
6 steków z tuńczyka

Posiekać grubo czosnek, dodać do niego miętę i natkę pietruszki, siekać, aż się dobrze wymiesza. Przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny i octem, dodać oliwę, wymieszać na gęstą pastę. Rozgrzać patelnię na silnym ogniu i posypać dno obficie solą. Układać rybę i smażyć 3 minuty po każdej stronie. Przełożyć rybę na półmisek, na wierzch nałożyć sos miętowy.

20 komentarzy:

  1. pyszności! lubię mięsko z takim zielonym sosem:))) a do tego fasolka - jak ja za nią tęsknię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, faktycznie, w zielonym to Ty jesteś specjalistka. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Co za wspaniały obiadek!;-)) I jak pięknie się nazywa. Sos miętowo-cytrynowy musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, sos sprawdzi się też z innymi daniami. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Piękny talerz.
    Wspaniałe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sos mietowy bardzo kusi....

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko wszystko, co tu proponujesz lubię:) To ja sobie koło trzeciej zrobię przerwę w pracy i wpadnę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, czekałam o 3, gdzie byłaś? Uściski!

      Usuń
  6. Będę zaglądać częściej! Już to widze :)

    http://boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bon Appetit, bardzo mi miło, zapraszam

      Usuń
  7. Dawno nie jadłam tuńczyka. Świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O rzesz... Wrąbałam fasolkę po bretońsku całkowicie zapominając, że byłyśmy umówione:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, to w takim razie do następnego razu :) Miłego weekendu

      Usuń
  9. Tuńczykowe steki czekają na swoją kolej w mojej zamrażarce :) W takim wydaniu musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect