codzienność

poniedziałek, 14 października 2013

konfitura z czerwonej cebuli


Podsmażona czerwona cebula traci swój ostry smak i dzięki długiemu gotowaniu, dodatkowi brązowego cukru, czerwonego wytrawnego wina i octu balsamicznego, staje się bardzo słodka i delikatna. Przepyszną konfiturę z czerwonej cebuli można przechowywać w lodówce, świetnie sprawdzi się jako dodatek do serów, tarty z karmelizowaną cebulą, ziemniakami i fetą czy też pizzy z cebulą, kozim serem i figami


500 g czerwonej cebuli
3 łyżki brązowego cukru 
125 ml wytrawnego czerwonego wina
70 ml octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną na cienkie plasterki. Gotować tak długo, aż cebula stanie się miękka i przeźroczysta. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści, chwilę smażyć. Następnie dodać wino, ocet i gotować wszystko tak długo, aż osiągnie lepką konsystencję. Konfiturę doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, chwilę pogotować. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.

10 komentarzy:

  1. Wspaniała ta konfitura! Muszę taką przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie probowalam takiej konfitury, ale wiem, ze wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam podobną, faktycznie do serów idealna:-) Buziaki:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna, jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiej konfitury, ciekawa jestem jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile mnie tu pyszności ostatnio ominęło!
    Bardzo lubię taką słodko-kwaśną cebulę,
    choć zwykle dodaję znacznie mniej cukru;)
    Pozdrowienia z cudownie słonecznego Pomorza Zachodniego!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam taką konfiturę jako dodatek do zimnych mięs i serów ...
    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można ją pasyeryzować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna, myślę, że można spróbować :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect