codzienność

środa, 30 października 2013

kluski dyniowe z sosem serowym


Pyszne połączenie klusek dyniowo - ziemniaczanych z dodatkiem posiekanych listków szałwii z serowym sosem na bazie sera Gorgonzola, czosnku i wytrawnego białego wina. Kluski dyniowe z sosem serowym to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek, przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni.


250 g ugotowanych ziemniaków
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
sól
gałązka szałwii

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać dyniowe puree, połączyć z mąką, jajkiem, posiekanymi listkami szałwii, szczyptą soli i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty. Kluski wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.


  80 g sera Gorgonzola
30 ml wytrawnego białego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć, dodać pokrojony w kostkę ser oraz wino i całość doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować, redukując delikatnie objętość sosu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos podawać w towarzystwie klusek dyniowych.



13 komentarzy:

  1. Kluski dyniowe pyszne!
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne kluseczki. :) A sosik to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kluseczki :) biore wszyskie ze zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. miałam w planie takie kluski i teraz wiem, że skorzystam z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko bym oddała za te kluski...:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszności Kamilko!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alez wszędzie dyniowo, aż miło popatrzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. to dopiero musiało być pyszne! dobrze że jeszcze kawał tej dyni mi został:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect