codzienność

piątek, 25 października 2013

tarta z gruszkami i ricottą


Maślany kruchy spód wypełniony delikatnie słodkawym kremem na bazie ricotty, bitej śmietany i syropu z gruszek, udekorowany gruszkami z syropu o aromacie cynamonu. Ta pyszna tarta z gruszkami i ricottą została przygotowana na wspólne jesienne spotkanie w kuchni "jak gruszki na wierzbie". Przepis na tartę z książki "The Southern Italian Farmer's Table".


750 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
5 gruszek  

W garnku zagotować wodę z cukrem i cynamonem, dodać obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Gruszki gotować około 20 minut na wolnym ogniu, by zmiękły, ale nierozpadły się. Gruszki osączyć z syropu. 

140 g masła
250 g mąki pszennej 
 2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu 
2 łyżki wody 
szczypta soli 

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 30 minut. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremkę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnik nagrzanego do 190° C, na około 25 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. 



250 g ricotty
250 ml śmietany do ubijania
3 łyżki syropu z gruszek
30 g orzechów włoskich

Ricottę wymieszać z syropem, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć masy. Masę wyłożyć na spód tarty, rozprowadzić równą warstwą i udekorować cząstkami gruszek, posypać orzechami. Tartę schłodzić przed podaniem. 

 

Zapraszam na pyszności z gruszką w roli głównej do:
 

27 komentarzy:

  1. Tak piękna, że aż nierealna! Pokroić żywcem by się za nią dała!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta jest obłędnie pyszna :) marzy mi sie kawałek!

    dziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )

    OdpowiedzUsuń
  3. co tu dużo pisać - świetna tarta! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie kremowa! Ale mam teraz na taką apetyt:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudooo :)

    Dziekuje za wspolnie spedzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj zjadłabym kawałek!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Delicje, gruszki na tej serowej chmurce muszą smakować , pyszne połączenie,dzięki za gruszkowe spotkanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja muszę chyba zrobić sobie przerwę w zaglądaniu na Wasze blogi, dziewczyny ! Zawrót głowy od tych gruszek na wierzbie !!!!
    A tarta wygląda na bardzo, bardzo smaczną !

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak zanurzyć łyżeczkę w tym kremie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilko, ja poproszę kawałek, ale taki duży! :))) Tarta wygląda pięknie i bardzo smakowicie :).
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W słodkiej wersji gruszkę lubię najbardziej mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne ciasto na złotą jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedno wielkie WOW!:-)) Normalnie dostałam ślinotoku:-) Dzięki za wspólne gruszkowe chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tarta, ricotta, gruszki - biorę to w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kamilko, zdjęcia odjazdowe, przepis brzmi niesamowicie. Chyba zarobię się na smierc przygotowując te wszystkie grupowe cuda gruszkowe! Dzieki za kolejna wspolna akcje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. no świetna ta tarta , jak zwykle to u ciebie Kamilo
    buziaki śle

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda przepysznie :) dziękuję za wspólny czas w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  18. piękne i pyszne ;) dzięki za wspólny czas

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna tarta :) poproszę o kawałek ;) pozdrawiam i dziękuję za wspólne gruszkowe chwile :)M.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pyszności :)! Porywam kawałek..;)

    OdpowiedzUsuń
  21. wystarczy spojrzeć i już się wie , że tarta jest pyszna ...
    delikatny krem z ricotty i aromatyczne gruszki - poezja :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  22. widzę, że obie wybrałyśmy tarty i połączenie gruszki z serem:) wspaniale wygląda, chętnie skusiłabym się na kawałeczek:) pozdrawiam i do kolejnego spotkania we wspólnym gronie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ apetyczna trata ! Na sam widok leci mi ślinka ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajnie było razem zmierzyć się z gruszkami! Pyszna tarta, leciutka, kruche ciasto...częstuję się!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect