środa, 2 października 2013

pasta z ciecierzycy i jajek z suszonymi pomidorami

 
Pasta z ciecierzycy z dodatkiem gotowanych jajek, czosnku oraz suszonych w słońcu pomidorów doskonale nadaje się do pieczywa. Ciecierzycę można samu ugotować lub użyć gotowej z puszki, po odsączeniu z zalewy. Pyszna pasta z ciecierzycy i jajek z suszonymi pomidorami na podstawie przepisu Liski.


400 g ugotowanej ciecierzycy 
3 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 suszonych pomidorów

sól 
pieprz


Odsączoną ciecierzycę, ugotowane na twardo jajka, obrany czosnek, olej oraz koncentrat pomidorowy zmiksować na gładką masę. Do masy dodać pokrojone w paseczki pomidory i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.  


13 komentarzy:

  1. jak dla mnie połączenie idealne, konsystencja super i piękny kolor, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko! aż jestem ciekawa jej smaku":)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne zdjecia i bardzo ciekawa pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie, przyznam, że ciecierzycę jadłam może raz, nawet nie pamiętam jej smaku...

    OdpowiedzUsuń
  5. O widzisz, a ja po wczorajszym sprzątaniu lodówki i dziesiejszym w spiżarni wiem, że mam wszystko by tę pastę zrobić. Idę moczyć ciecierzycę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda taka pasta. Chętnie bym widziała u siebie na chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! I jak zdrowo :))

    OdpowiedzUsuń
  8. tą pastę miałam robić już dawno i stale ją przesuwam na dalszy plan! ostatecznie minie przekonałaś i zmobilizowałaś :) wygląda pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten dodatek jajek mnie zaciekawił!

    OdpowiedzUsuń
  10. smarowidło z najwyższej półeczki Psze Pani

    OdpowiedzUsuń
  11. Prawdziwy rarytas, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, coś nowego na kanapki :) Super! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect