czwartek, 3 października 2013

tarteletki z mascarpone i figami

 

Maślane kruche babeczki nadziane serkiem mascarpone z pysznymi figami, polane sosem na bazie cukru i miąższu z fig, smakują znakomicie. Tarteletki z mascarpone i figami umilą każdą chwilę, przepis dodaje do akcji Figa bez maku. 

240 g masła
1/3 szklanki cukru
4 żółtka

2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli


Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, sól i mieszać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ciasto. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, wykroić krążki i nimi wyłożyć foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190° C, wstawić foremki do piekarnika i piec około 20 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
 

250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru
1/8 szklanki wody
8 fig

Na średnim ogniu gotować w rondelku cukier z wodą przez około 5 minut, tak aby zaczął się karmelizować, wtedy dołożyć do niego miąższ z dwóch fig rozgniecionych widelcem i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do miseczki i zostawić, aby ostygła i zgęstniała. Serek mascarpone dobrze wymieszać łyżką i nałożyć porcje do ostudzonych foremek z ciasta. Rozprowadzić równą warstwą i udekorować cząstkami fig, polać ostudzonym sosem figowym. Babeczki schłodzić przed podaniem. 




26 komentarzy:

  1. ojej jakie pyszne babeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilko, jakie one są śliczne! Mogę jedną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, pewnie, sięgaj :)

      Usuń
  3. Wspaniałe się prezentują! A połączenie smaków wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, i wcale nie mają kalorii :)

      Usuń
  5. ale się pięknie prezentują! :)
    Nic tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador, proszę się częstować :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, wiesz co dobre :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. A U Ciebie ciąg dalszy figowych pyszności:-)) Mniam, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, to nawet nie połowa :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Pyszne maleństwa!

    OdpowiedzUsuń
  9. u ciebie widzę, faza na figi trwa;) cudne te twoje babeczki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, jestem zdrowo, figowo zakręcona :)

      Usuń
  10. Widze, ze sezon figowy u Ciebie nadal trwa:)
    Pysznosci!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, trwa, oj pysznie trwa :)

      Usuń
  11. są boskie! :) pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, bardzo się cieszę, że się podobają :)

      Usuń
  12. Ty chyba Kamila obrabowałaś jakiś transport z figami, co?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia, moje ogrody są pełne tego rajskiego owocu hihihi
      Ściskam :)

      Usuń
  13. wyglądają przepięknie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulino, dziękuję, pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect