codzienność

piątek, 11 października 2013

ajvar


Ajvar według źródła to lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem pomidorów, czosnku, octu oraz przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Sos z pieczonej papryki i mięsistych bakłażanów z dodatkiem pomidorów i wędzonej chili Jalapeno zatopionej w czerwonym sosie można dodawać do mięs, makaronów, wyjadać prosto ze słoiczka lub rozsmarowywać na pieczywie. Pyszny domowy ajvar inspirowany przepisem Agnieszki Kręglickiej.  


2000 g czerwonej papryki
2 bakłażany

3 pomidory
30 g chipotle adobados
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
sól 

cukier 

Bakłażany przekroić na pół, paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion, z pomidorów wyciąć gniazda nasienne. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C przez około godzinę. Poczekać chwilę aż ostygną i obrać paprykę i pomidory ze skórki, a z bakłażanów wydrążyć wnętrze. Warzywa, czosnek i wędzone papryczki zmiksować. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i dodać zmiksowaną masę, doprawić do smaku solą oraz cukrem i całość wolno gotować, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać ocet i przegotować. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. 

 

3 komentarze:

  1. mię na ajwar nie trzeba namawiać i każda wersja mi smakuje
    Kamilka jak zwykle apetyt mi robisz

    OdpowiedzUsuń
  2. od roku sie zabieram za ajvar i ciągle coć innego na drodze stoi. Mam już swoje inspiracje, twój przepis do nich dołączę.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect