poniedziałek, 21 października 2013

chleb pszenny na zakwasie ze słonecznikiem i płatkami owsianymi


Łatwy i bardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie ze słonecznikiem i płatkami owsianymi pieczony w żeliwnym garnku. Chleb pieczony w garnku żeliwnym ma lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę, zachowuje świeżość przez kilka dni. Ten pyszny pasujący do wszystkiego chleb upieczony z przepisu Kass.

600g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki zakwasu żytniego
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki pestek słonecznika
1 3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g drożdży
550 g wody
 
Wymieszać wszystkie składniki w większej misce, przykryć folią i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wyłożyć ciasto na suto posypaną mąką stolnicę. Zgarniając szeroką skrobką ciasto do środka, uformować okrągły bochenek. Oprószyć mąką i przykryć ściereczką na 60 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik z żeliwnym garnkiem do 210
° C.  Wyjąć ostrożnie garnek, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego ciasto, po czym przykryć pokrywką i wstawić na 35 minut do piekarnika. Zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 35 minut. Chleb wyjąć na kratkę i ostudzić.

9 komentarzy:

  1. Co za widok z rana,piękny!
    Sięgam po kromeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. początek dnia, ba, tygodnia, z takim pieczywem to pozytywna energia na cały czas!

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilko, szalejesz z tymi chlebowymi wypiekami :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie szalejesz i co kolejny to piękniejszy:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny wspaniały wypiek Kamilko ;)
    chlubuś idealny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny!
    W weekend piekłam taki tylko bez słonecznika;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczny chlebuś Kamilko! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect