codzienność

piątek, 4 października 2013

chleb oliwkowy


"Dziel z in­ny­mi swój chleb, a le­piej będzie ci smakował"
Phil Bosmans


Dzielić radość pieczenia dzięki wspólnemu weekendowemu pieczeniu pod czujnym okiem Amber z przepisu, który wybrała Wisła. Pyszny chleb oliwkowy pochodzi z książki  "Bread" Jeffreya Hamelmana. To chleb pszenny na płynnym zaczynie z oliwkami. Zaczyn płynny według metody mistrza uzyskuje się
przez zmieszanie jednej części aktywnego zakwasu z sześcioma częściami wody i pięcioma częściami mąki. A ciasto komponuje się z zaczynu, wody i mąki również przy zachowaniu określonych proporcji. Tyle samo zaczynu i wody oraz dwa razy tyle mąki i wzbogaca o sól oraz dodatki. Dzięki temu chleb jest pięknie wyrośnięty i ma delikatny miąższ. Z przepisu można upiec dwa mniejsze bochenki, jeden wielgachny lub pyszną focaccię.



30 g zakwasu
150 g mąki pszennej
180 g wody


Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12 - 16 godzin.


360 g płynnego zaczynu
360 g ciepłej wody 
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
630 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
200 g oliwek  

Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać ciasto wolno robotem lub ręcznie około 3 minuty, a potem szybciej pozostałe 3 minuty. Dodać osączone oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Zostawić ciasto przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia, na 150 minut. W tym czasie odgazować je dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z całego ciasta. Bochenek zostawić do wyrośnięcia w lodówce na kolejne 12 - 18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie kuchennym na około 120 minut. Chleb piec na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250° C przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220° C jeszcze przez około 20 minut. 


Podzielić się chlebem oliwkowym chcą:

Anna -  Życie od kuchni
Agata - W sezonie
Basia - Mozaika życia
Bożenka - Smakowe kubki
Chantel - Przy kubku kawy

Dorota - UgotujmyTo.pl
Dorota - Dosi Smakołyki
Karolina - Bochna says delicious

31 komentarzy:

  1. co zdjęcie to chleb wygląda apetyczniej!!! pięknie Ci wyszedł-zazdroszczę:) dzięki za wspólnie spędzony czas i do następnego razu! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzorcowy chleb ! Najładniejszy jaki dotychczas skomentowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny! Bardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale chrrrrrupiacy! Nic tylko wybic piescia dziure w ekranie :) Może skusze się na zielone oliwki, jak u ciebie, bo czarne w chlebku nam nie podchodzą. Dzieki za wspólne pieczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jaki bochen! Piekny.

    Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajne te dziury ;) dzięki za wspolne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Woow... ale piękne dziury :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale wystrzelił do góry ,ale dziury
    Perfekcyjny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ przepiękny i jakie dziury:-) Dziękuję za kolejny wspólny czas i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój chleb ma przepiękną fakturę miąższu ...
    Dziękuję za wspólne pieczenie ...
    Pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ ten chleb ma miąższ .... a skórka to na pewno mega chrupiąca ...bo na zdjęciach na taką wygląda:). dziękuję za wspólne chwile w kuchni:) pozdrawiam Jola szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  12. A mnie nie ma na Twojej liście...
    Ale dziękuję za wspólne pieczenie !
    Pięknie Ci się upiekł !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, przepraszam, nie wiem jak to się stało.
      Już poprawione, pozdrawiam

      Usuń
  13. Kamilko :)

    Wspaniały chlebuś :) pięknie wyrośnięty,
    dziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.

    Do następnego pieczenia :)

    (to dzieki Tobie moge z Wami piec chleby na zakwasie, wielkie dziekuje i wielki buziaki ;*)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda imponująco :) pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudnie wyrośnięty!
    Podziwiam.
    I dziękuję,że kolejny raz jesteś z nami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kamilko, cudnie Ci wyszedł! :)))
    Dziękuję za wspólny czas :*

    OdpowiedzUsuń
  17. ależ pięknie wyrośnięty :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Que bello!!! Kamilko, upiekł Ci się doskonale!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bella, bellissimo!
    Mnie brak słów, bo kogo odwiedzę , to ładniejszy chleb widzę, mam nadzieję,żę mi się uda lepiej następnym razem.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepiękny, no i widzę zielone oliwki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie CI wyszedł! Jakie piękne dziury! Zazdroszczę:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda wspaniale :)
    kurcze sporo Was było w tej akcji, a ja znów przegapiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne pękniecie i ta maka... cudnie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Imponujący bochen! pięknie Ci się upiekł.

    OdpowiedzUsuń
  25. spektakularnie wyrośnięty! przepiękny bochen
    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale piękne dziury i jaki wyrośnięty, mi aż tak się nie udał, ale w smaku był pyszny :) Dzięki za wspólne peiczenie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale pięknie wyrośnięty. Dziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Skórka wygląda na mega chrrrrrupiącą!
    A dziury po prostu perfekcyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękne dziury a i pęknięcie bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect