niedziela, 13 października 2013

paj brzoskwiniowy


Bardzo kruche ciasto o pysznym owocowym wnętrzu jest idealne jako dodatek do niedzielnej kawy. Przepis na paj brzoskwiniowy podpatrzony na blogu Smitten Kitchen.


1500 g brzoskwiń
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru
1/8 łyżeczki cynamonu
 

1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Owoce obrać ze skórki i przekroić na 8 plasterków. Kawałki owoców zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać pozostałe suche składniki nadzienia i całość dokładnie wymieszać.


315 g mąki pszennej
15 g cukru
1 łyżeczka soli
225g masła
3 łyżki wody
1 łyżka mleka

cukier

Mąkę zmieszać z cukrem i solą, dodać pokrojone w kostkę masło, zagnieć, aż masło dobrze połączy się z suchymi składnikami. Dodać wodę, zagnieć ponownie. Ciasto przekroić na pół, uformować dwa placki, oba zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na okrąg na podsypaną mąką blacie i wyłożyć nim dno i boki formy. Na przygotowany spód wysypać owoce. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i za pomocą noża wyciąć szerokie paski, rozłożyć na wierzchu tak by uzyskać kratkę. Zlepić brzegi i odciąć nadmiar ciasta ze spodu. Ciasto posmarować mlekiem i obsypać mocno cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do  220° C i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190° C i dopiekać przez kolejne 30 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i studzić na kratce przez 3 godziny, by nadzienie się ścięło.  



7 komentarzy:

  1. Biorę kawałek zamiast śniadania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kratka przecudna jak cała reszta zresztą:-) Idę robić śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie i tak też na pewno smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piję kawkę - biorę kawałek! :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Kamilko :-)
    Jak tu wchodzę to zawsze nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia. Zazdroszczę Ci z jaką lekkością wszystko fotografujesz, jaka jest różnorodność pomysłów jednej potrawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały deser Kamilko :) juz wyobrazam sobie smak Twojego paju - idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki sliczniutki! I te brzoskwinki pełne słońca, coś wspaniałego !:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect