wtorek, 8 października 2013

focaccia z winogronami i cukrem


Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularna jest na całym świecie i może występować w różnych odmianach. U mnie dziś przepyszna focaccia z winogronami i cukrem.


3 szklanki mąki tortowej 
1 łyżeczka drożdży instant
3/4 szklanki wody  
2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka miodu
1/4 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka winogron
1/3 szklanki cukru

Wymieszać drożdże, wino, miód i letnią wodę w misce, dosypać jedną szklankę mąki i wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż ciasto podwoi objętość. Dodać oliwę, pozostałą mąkę oraz sól i wymieszać, aż utworzy się lepkie ciasto. Zagniatać je na posypanym mąką blacie, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią i odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozłożyć kulki winogron, posypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Focaccię piec w piekarniku nagrzanym do 200° C, przez około 35 minut, aż będzie złociste.

8 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysl na wykorzystanie winogron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny pomysł na dodanie winogron:) bajka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na słodko widzę po raz pierwszy:-) Super!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli "moja" focaccia na słodko z cynamonem wcale nie jest taka dziwna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda cudnie. Te soczyste winogrona kuszą ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł z taką foccacią na słodko:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na focaccię!

    OdpowiedzUsuń
  8. aj aj Kamilko, jaka ona cudna jest!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect