codzienność

czwartek, 27 lutego 2014

pączki z powidłami


Pyszne drożdżowe pączki na samych żółtkach, aromatyzowane skórką z pomarańczy i wanilią są bardzo delikatne i pulchniutkie. Pączki z powidłami śliwkowymi oblane lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej wprost rozpływają się w ustach, przepis pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy".


1000 g mąki pszennej
200 g cukru
150 masła
5 żółtek
500 ml mleka
50 g drożdży
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
powidła śliwkowe 


Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem cukru. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Połączyć mąkę z letnim mlekiem, żółtkami i drożdżami. Dodać skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec dodać rozpuszczone masło i wybijać tak długo, aż będzie odchodziło od naczynia. Ciasto powinno być dość gęste, aby dało się rozwałkować na stolnicy. Następnie pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać szklanką krążki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Pączki nadziewać powidłami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.   
 

cukier puder
woda 
kandyzowana skórka pomarańczowa

Cukier puder wymieszać z wodą, dodać kandyzowaną skórkę i polukrować pączki.  

22 komentarze:

  1. Świetnie się prezentują , takie puchate i minka malutkiego konsumenta , bezcenna :)
    u mnie tez będą jedne z powidłami , jedne z z wiśniami ,a trzecie z marmoladą z owoców, te z powidłami lukier będą miały właśnie posypany skórką pomarańczowa , tak mi jakoś pasuje :D róży plus utarte płatki róży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, u Ciebie to jak zwykle pełen wypas :) Rozpieszczasz bliskich! Buźka!

      Usuń
  2. cudne paczki i swietne photy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju jakie obłędne!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Na 4 fotografii ewidentnie widać, że pączki przeszły testy jakości :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, przetestowane więc z czystym sumieniem polecam :)

      Usuń
  6. Ja wiedziałam, że dziś się tutaj bez pączków nie obędzie;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, jaka ja jestem przewidywalna, mus to zmienić :)

      Usuń
  7. I choć ja już dzisiaj zjadłam pączka, to wyciągam łapkę po Twojego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoraq cooks, bardzo proszę się częstować :)

      Usuń
  8. na tych zdjęciach wyglądają bosko!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu nie mogło być inaczej...;-) Przysiadam się do pączków, można;-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, pewnie, ze można. Widać jestem bardzo przewidywalna hihihi

      Usuń
  10. Ale fajne zdjęcie z maluchem! :D
    Powidła to ja bym wyjadła z tych pączków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, przy następnym spotkaniu będę pamiętać o słoiku z powidłami :))

      Usuń
  11. Kamilko, pączki wyglądają bosko. Takie prawdziwe, domowe, pyszne. Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Paczki jak malowane!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect