codzienność

niedziela, 15 września 2013

torcik fiołkowy


Bardzo puszysty biszkopt przełożony konfiturą z płatków fiołka oraz śmietanowym kremem, wilgotny dzięki dobremu nasączeniu. Torcik fiołkowy przygotowany z wyjątkowej okazji jest przepyszny i pięknie pachnie.  


4 jajka 
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią
6 łyżek wody
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1/4 szklanki cukru i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem z wanilią, następnie dodać wodę i nadal ubijać, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, dodać ubite białka i wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180º C około 30 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na dwie części.
 



500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki wody
2 łyżki spirytusu
3 łyżki soku z cytryny 
kwiaty do dekoracji 

Schłodzoną śmietankę kremową ubić z cukrem pudrem na krem. Wymieszać spirytus i sok z cytryny z przegotowaną wodą. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go połową ilości nasączenia, na nim rozsmarować konfiturę z płatków fiołka oraz wyłożyć połowę śmietanowego kremu. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go i pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru i przyozdobić kwiatami. Torcik schłodzić przed podaniem.

20 komentarzy:

  1. No! Jest i post ;)))
    Ciekawa jestem jak smakuje ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co sobie będę żałować Gaduło? kochana hihihi

      Usuń
    2. Nie żałuj! GADUŁO :DD

      Usuń
    3. Rzeczywistość jest inna niż się wydaje :)

      Usuń
    4. Dwie moje ulubione gadułki gadają :))

      Kamilo, torcik mistrzostwo świata i okolic!

      Usuń
    5. Oj jest! Dlatego jesteś Gadułą drukowanymi literami ;)
      Anko, Kamili krótkie komentarze to tylko pozory! :D

      Usuń
    6. Oj tam, oj tam :)))

      Usuń
  2. o matko , Kamila ty jesteś królowa kwiatowych deserów , tort z konfiturą z fiołków , wow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, Twoje słowa to jak miód na moje serce :) Dziękuję

      Usuń
    2. noooo zasłużenie może nie na 100% ,a tak na 1000%, nie dość ,ze piękne zawsze to jeszcze takie ciekawe ,że mię czasami , no dobra prawie zawsze ciut z zazdrości ściska :D

      Usuń
  3. Piękny, leciutki i delikatny torcik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andźka, dziękuję, bardzo mi miło, pozdrawiam

      Usuń
  4. fiołkowy, o jak uroczo!
    ciekawy pomysł, nie powiem :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty to jednak Spido jesteś :-) Torcik jaki elegancki i kwiatowy:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest przepiekny - jestes bardzo zdolna Kamilko :)

    Pozdrawiam serdecznie ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. idealny, śliczny, a przy tym bardzo delikatny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A o której Ty dotarłaś, że jeszcze taki śliczny tort zdążyłaś upiec;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ja jestem szybka hihihi Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect