Bardzo puszysty biszkopt przełożony konfiturą z płatków fiołka oraz śmietanowym kremem, wilgotny dzięki dobremu nasączeniu. Torcik fiołkowy przygotowany z wyjątkowej okazji jest przepyszny i pięknie pachnie.
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią
6 łyżek wody
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1/4 szklanki cukru i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem z wanilią, następnie dodać wodę i nadal ubijać, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, dodać ubite białka i wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180º C około 30 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na dwie części.
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki wody
2 łyżki spirytusu
3 łyżki soku z cytryny
kwiaty do dekoracji
Schłodzoną śmietankę kremową ubić z cukrem pudrem na krem. Wymieszać spirytus i sok z cytryny z przegotowaną wodą. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na
talerzu i skropić go połową ilości nasączenia, na nim rozsmarować konfiturę z płatków fiołka oraz wyłożyć połowę śmietanowego kremu. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go i pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru i
przyozdobić kwiatami. Torcik schłodzić przed podaniem.
No! Jest i post ;)))
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje ten tort :)
A co sobie będę żałować Gaduło? kochana hihihi
UsuńNie żałuj! GADUŁO :DD
UsuńRzeczywistość jest inna niż się wydaje :)
UsuńDwie moje ulubione gadułki gadają :))
UsuńKamilo, torcik mistrzostwo świata i okolic!
Oj jest! Dlatego jesteś Gadułą drukowanymi literami ;)
UsuńAnko, Kamili krótkie komentarze to tylko pozory! :D
Oj tam, oj tam :)))
Usuńo matko , Kamila ty jesteś królowa kwiatowych deserów , tort z konfiturą z fiołków , wow
OdpowiedzUsuńAluś, Twoje słowa to jak miód na moje serce :) Dziękuję
Usuńnoooo zasłużenie może nie na 100% ,a tak na 1000%, nie dość ,ze piękne zawsze to jeszcze takie ciekawe ,że mię czasami , no dobra prawie zawsze ciut z zazdrości ściska :D
UsuńPiękny, leciutki i delikatny torcik!
OdpowiedzUsuńAndźka, dziękuję, bardzo mi miło, pozdrawiam
Usuńo jaki śliczny! :)
OdpowiedzUsuńfiołkowy, o jak uroczo!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, nie powiem :]
Ty to jednak Spido jesteś :-) Torcik jaki elegancki i kwiatowy:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, pewnie tak :)))
UsuńJest przepiekny - jestes bardzo zdolna Kamilko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;*
idealny, śliczny, a przy tym bardzo delikatny:)
OdpowiedzUsuńA o której Ty dotarłaś, że jeszcze taki śliczny tort zdążyłaś upiec;))
OdpowiedzUsuńMagda, ja jestem szybka hihihi Pozdrawiam
Usuń