Pyszna i jeszcze ciepła polenta podana z figami i miodem jest idealne na pożywne sobotnie śniadanie. Doskonałą polentę z serkiem mascarpone i figami w miodzie przygotowaną według przepisu z magazynu Kukbuk, dodaję do akcji Figa bez maku.
4 łyżki miodu
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki serka mascarpone
3 figi
sól
W garnku o nieprzywierającym dnie zagotować mleko ze szczyptą soli, wsypać kaszkę, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować aż kaszka będzie gotowa, w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę mleka, pilnując, aby kaszka się nie przypaliła. Dodać masło oraz łyżkę miodu i wymieszać. Kaszkę przełożyć do salaterek i nałożyć po łyżce serka mascarpone i delikatnie wymieszać i odstawić na chwilę. Umyte figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu polenty, polać pozostałym miodem.
genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńPyszności, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńmmm, to musiało być pyszne i rozgrzewające śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńApetyczne te figi :) lubię je zarówno zrywane prosto z drzewa, jak u suszone :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńTe figi mają obłędny kolor. Uwielbiam je. Z polentą - chętnie kiedyś skosztuję.
OdpowiedzUsuńAleż pyszne to musiało być...:-)
OdpowiedzUsuń