codzienność

sobota, 28 września 2013

polenta z serkiem mascarpone i figami w miodzie


Pyszna i jeszcze ciepła polenta podana z figami i miodem jest idealne na pożywne sobotnie śniadanie. Doskonałą polentę z serkiem mascarpone i figami w miodzie przygotowaną według przepisu z magazynu Kukbuk, dodaję do akcji Figa bez maku.


2 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
2 łyżki masła 
4 łyżki miodu
2 łyżki serka mascarpone 
3 figi 
sól

W garnku o nieprzywierającym dnie zagotować mleko ze szczyptą soli, wsypać kaszkę, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować aż kaszka będzie gotowa, w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę mleka, pilnując, aby kaszka się nie przypaliła. Dodać masło oraz łyżkę miodu i wymieszać. Kaszkę przełożyć do salaterek i nałożyć po łyżce serka mascarpone i delikatnie wymieszać i odstawić na chwilę. Umyte figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu polenty, polać pozostałym miodem.  

6 komentarzy:

  1. Pyszności, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, to musiało być pyszne i rozgrzewające śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne te figi :) lubię je zarówno zrywane prosto z drzewa, jak u suszone :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te figi mają obłędny kolor. Uwielbiam je. Z polentą - chętnie kiedyś skosztuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pyszne to musiało być...:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect