Figi obtaczane w drożdżowym cieście i gotowane w syropie malinowym z dodatkiem wody różanej, to bardzo pyszne połączenie. Figi w syropie malinowym, to ciekawy deser przygotowany według przepisu z programu "Kulinarne safari" zasmakuje małym i dużym.
1 szklanka mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta soli
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
Do mąki dodać drożdże, sól oraz cukier, dolać wodę i wymieszać. Ciasto zostawić na kwadrans do dwóch godzin,
żeby wyrosło.
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
1 szklanka malin
1 łyżeczka wody różanej
12 fig
Przygotować syrop z cukru i wody. Dodać sok z cytryny, maliny i wodę różaną, delikatnie wymieszać i gotować. Figi nadziewać na widelec, obtaczać w
cieście i wrzucać do syropu. Wyjmować, gdy się zarumienią. Figi podawać polane syropem.
Kamila, maliny , figi = się raj
OdpowiedzUsuńAle wiesz co?Ta łapka to cudna jest , taka słodziutka
figi i maliny? bardzo ciekawie i smacznie to brzmi :) będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda to OBŁĘDNIE !!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:):)
Tapenda
O mniam, cóż za cudny pomysł! Z pewnością figi jeszcze bardziej smakują w malinowej otoczce :)
OdpowiedzUsuńbajka:D
OdpowiedzUsuńa ta mała łapeczka najcudowniejsza:D:D:D
A te łapki to bratanka:-)? Deser wyśmienity:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, tak, mały malinowy podjadacz :) Pozdrawiam
Usuńwow :) a dla mnie figi to cudo samo w sobie ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiekne zdjęcia Kamilko ;)
OdpowiedzUsuńfigi wygladaja przepieknie i musza smakowac pysznie w takim syropie :)
Pozdrawiam :)
Piękna i kusząca, chociaż nie z makiem:)
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś w syropie cytrusowym,ale to musi być fantastyczne!
OdpowiedzUsuń