codzienność

sobota, 21 września 2013

wieprzowe rillettes


Rillettes to rustykalne smarowidło do chleba, przypominające pasztet. Mięso podczas długiego pieczenia w tłuszczu zaczyna się rozpadać, dzięki temu można z niego przygotować pastę o kremowej konsystencji. To smarowidło powinno się podawać w temperaturze pokojowej, świetnie smakuje na wiejskim, chrupiącym chlebie z ogórkami lub konfiturą z cebuli. Pyszne wieprzowe rillettes przygotowane według przepisu Laury Calder.


500 g szynki wieprzowej
500 g surowego boczku wieprzowego
250 g smalcu
1000 g kości wieprzowych
125 ml wytrawnego białego wina
2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu
2 łodygi pietruszki
3 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu kajeński


Umyte i osuszone mięso i boczek pokroić w paski, włożyć do rondla o grubym dnie, dodać pozostałe składniki. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150° C na 180 minut. W trakcie pieczenia należy sprawdzić stan mięsa, jeśli jest za suche, podlać je wodą. Mięso powinno być tak miękkie, że z łatwością się będzie rozpadać. Po tym czasie odlać wywar do czystego naczynia, wyrzucić kości i przyprawy. Mięso podzielić na drobne kawałki dwoma widelcami i dodać je do wywaru. Jeśli to konieczne, gotować całość, tak długo, aż wywar zniknie, a mięsna mieszanka będzie soczysta, doprawić całość do smaku. Przełożyć rillettes do do miseczek i ostudzić, można też przykryć danie i trzymać je w lodówce przez tydzień.

8 komentarzy:

  1. Ha, a ja mam, a ja mam:-))!!! I jest pyszne:-) Kamila, ale masz reklamę:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie to wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam we Francji, przepyszne!! Koniecznie muszę zrobić w domu, wrócę zatem po ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cały czas sie oblizuję :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie mięsko!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię takie mięsko!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a co się stało ze smalcem? w składnikach go widze a w opisie juz nie bardzo...dodajemy go od razu do mięsa, a następnie w razie konieczności polewać wodą? Zamierzam się sie własnie do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, jest napisane "dodać pozostałe składniki", czyli smalec też :) Smacznego, pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect