Bardzo proste do upieczenia ciasto z dodatkiem brzoskwiń i malin zatopionych w pysznym cieście. Ciasto do wypieku dzieli się na dwie części, kruchą częścią wykłada się dno formy i na tym układa się owoce. Część wierzchnia jest bardziej płynna dzięki dodatkowi jajka i mleka. Pyszny placek brzoskwiniowo - malinowy upieczony z przepisu Billa Granger.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru
3 brzoskwinie
1 szklanka malin
Rozetrzeć palcami mąkę z proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym na kawałki. Dodać biały i brązowy cukier i wymieszać. Połowę ciasta ułożyć na małej blasze wysłanej papierem do pieczenia i ugnieść. Na wierzchu położyć pokrojone w kawałki brzoskwinie i maliny.
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do reszty ciasta dodać rozbełtane jajko, proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać i wylać na owoce. Piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Po wyjęciu pokroić na prostokąty.
Tak napakowany owocami to pycha!!!
OdpowiedzUsuńAluś, właściwie to więcej jest owoców niż ciasta :) Miłego dnia!
UsuńAle rozpusta deserowa:-) A ja zaczęłam chodzić na zumbę i takie ciasto mogę sobie tylko pooglądać;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, to tym bardziej możesz, bo wszystko spalisz do cna :) Miłego dnia!
UsuńJestes niesamowita Kamilko! Codziennie kusisz mnie swoimi pysznosciami! :)
OdpowiedzUsuńciacho super ;*
niesamowicie apetyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mocno owocowe ciasta, a brzoskwinie to po prostu kocham :)
OdpowiedzUsuńSmakowite, mocno owocowe ciacho! :)
OdpowiedzUsuńciasto mga mocno owocowe. pyszności!
OdpowiedzUsuńKamilko, jak ja lubię takie mega owocowe ciacha! Mniam :)))
OdpowiedzUsuńPlacek wygląda palce lizać!
OdpowiedzUsuń