Makaron w śmietanowym sosie z kwiatami cukinii, to pyszne
i bardzo sycące danie. Ten ekspresowy śmietanowy sos z cukinią i jej kwiatami, doprawiony czosnkiem, tymiankiem, bazylią z wytrawnym białym winem, można przygotować w czasie gotowania makaronu.
250 g makaronu
200 g cukinii
10 kwiatów cukinii
150 ml wytrawnego białego wina
150 g śmietany
gałązka tymianku
gałązka bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekany drobno czosnek, dodać pokrojoną w plasterki cukinię oraz posiekany tymianek i chwilę smażyć, doprawić solą. Wlać wino i zredukować jego objętość o połowę, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Do sosu wmieszać oczyszczone i pozbawione pręcików kwiaty cukinii oraz posiekane listki bazylii, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcedzić makaron włożyć na patelnię i wymieszać z sosem.
Bardzo lubię takie dania:-) Tylko znowu te kwiaty, które dla mnie są nie do dostania:-(
OdpowiedzUsuńMarzenko, bez kwiatów też można :) Pozdrawiam
UsuńMarzenko, a nie masz nikogo kto miałby na ogródku / działce cukinię?
Usuńbardzo lubie dania w smietanowym sosie :) z tymi kwiatami wyglada pieknie!
OdpowiedzUsuńTych kwiatów cukinni to wam zazdroszczę...
OdpowiedzUsuńcudowne danie! achh jakie piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńA kwiaty jeszcze są????
OdpowiedzUsuńMuszę zadzwonić Za Rzekę! Jak mają to makaron robię :)))
Kamilko, mam kwiaty Zza Rzeki! :DDD
Usuń